Filmtips hbtq

Languages

Emmas filmtips

Unga och Vuxna

Patrik 1,5 
Göran och Sven ska få adoptera ett barn! En pojke som heter Patrik och är 1,5 år. Men det har blivit fel någonstans, Patrik är inte en 1,5-åring - Patrik är en strulig 15-åring. En fin dramakomedi om komplicerade relationer. Har du nära till tårar kommer du nog fälla en.

Finns att se via vår filmtjänst Viddla

 

 

Tomboy 
10-åriga Laure flyttar till en ny stad med sin familj och passar på att byta identitet. Hon presenterar sig som Michaël för de nya kompisarna. Laures lillasyster hjälper till men det är inte helt enkelt att undanhålla sanningen. Lite liknande den svenska barnboksklassikern Dårfinkar & dönickar.

Filmen är på franska.

Finns att se via vår filmtjänst Viddla

Billy Elliot 
Kan killar dansa balett? Inte enligt Billys pappa, en strejkande kolgruvearbetare i 80-talets norra England. Billy smyger iväg på balett istället för boxning och upptäcker att han har talang. Tillräckligt mycket talang för att göra inträdesprovet till Royal Ballet School i London. Men för det behövs pengar och mod. En fantastisk film om könsroller, förväntningar och strejk.

Finns att se via vår filmtjänst Viddla

 

Brokeback mountain 
En episka kärlekshistoria som tar sin början 1963, då Ennis och Jack möts i Wyomings berg. De unga männen söker sommarjobb som vaktare av en fårhjord.

Det blir ett erotiskt möte som växer till ett livslångt och komplicerat förhållande. Rädda för sitt begär bildar de familj på varsitt håll, men fortsätter att träffas sporadiskt på ”fisketurer”.

Filmen fick tre Oscars och är en kärlekshistoria som visar den social press som homosexuella par drabbas av. 

Finns att se via vår filmtjänst Viddla
Du kan också låna filmen som dvd på biblioteket.

 

Carol 
Therèse jobbar på ett varuhus i Manhattan när hon träffar Carol, en olycklig kvinna fast i ett misslyckat äktenskap. De inleder en hemlig relation som inte accepteras i 50-talets USA.

En väldigt fin film, baserad på Patricia Highsmiths bok The price of salt som publicerades 1952 under pseudonym. Nu finns den under författarens namn med titeln Carol.

Finns att se på vår filmtjänst Viddla.

 

Porträtt av en kvinna i brand 
Den rika unga Héloïse vägrar att bli avmålad. Porträttet ska skickas till en friare i Milano och Héloïse vill inte gifta sig.

Hennes mamma anställer konstnären Marianne för att hålla Héloïse sällskap och i smyg betrakta henne så att hon kan måla ett porträtt. Kvinnorna fattar tycke för varandra men snart är porträttet klart och då måste Marianne lämna huset.

En väldigt lugn och långsam film som har väldigt få karaktärer. Ändå en väl berättad och fin kärlekshistoria.

Finns att se på vår filmtjänst Viddla.

G.B.F  
G.B.F står för Gay Best Friend och filmen handlar om Tanner som lite ofrivilligt kommer ut som homosexuell för hela skolan. Han blir oväntat populär då de tre populäraste tjejerna i skolan gärna vill ha honom som Gay Best Friend, som om han vore en trendig accessoar. Han blir medryckt i populäriteten vilket strular till det i hans relationer.

Rolig och lättsam film om stereotyper. Klassisk amerikansk High School-film.

Finns att se på vår filmtjänst Viddla.