Månadens författare

Languages

Månadens författare

  • Carina Aynsley

Cecilia Ekhem

Hej, Cecilia Ekhem! Berätta, vad har du för anknytning till Sundsvall?
Hej Sundsvall! Jag föddes (1970) och växte upp här, flyttade iväg och återvände senare med man och barn. Nu bor vi ett par kilometer från mitt barndomshem i Kvissleby, så jag är tillbaka nära ”mitt” bibliotek. Det var som mitt andra vardagsrum under unga år.

Hur länge har du skrivit?
Så länge jag kunnat forma bokstäver har jag skrivit berättelser, dikter, sångtexter, men först i 30-årsåldern började jag tänka tanken att det kanske bodde en författare i mig.

Du skriver poesi, noveller, vuxenromaner och är nu aktuell även med din första barnbok. Finns det något gemensamt i skrivandet, trots så olika genrer?
Fin fråga, tack! Jag skulle säga att livets skörhet och de utmaningar vi människobarn ställs inför finns med i det mesta av mitt skrivande. Men även sökandet efter hopp och blicken på ljuset.

Och vad är skillnaden?
Egentligen ser jag inte så stor skillnad i det jag skriver för vuxna respektive barn. Jag plockar nog fram olika åldrar ur mig själv och skriver om ungefär samma frågor, men på olika sätt beroende på målgrupp.

Du är nu aktuell med din första barnbok Om elden tar oss. Den handlar om Sundsvallsbranden. Hur kom det sig att du ville skriva en barnbok och varför just om branden?

Länge trodde jag att jag inte kunde skriva för barn, och hade stor respekt för just det skrivandet. Men när yngsta barnet var nio var det flera saker som ledde till att jag började på ett barnboksmanus med historisk koppling. Sen kom den heta sommaren 2018 då lukten av avlägsna skogsbränder kändes i luften hemma. Det fick mig att minnas en bibliotekarieväns önskan om en kapitelbok om Sundsvallsbranden, och där började det.

Hur har du gjort research till barnboken om branden och hur hittade du karaktärerna?
Främst gjorde jag researchen hemifrån via texter, bilder, filmer och radioprogram. Jag läste SvenÅke Boströms Den tändande gnistan, plöjde texter, foton och ljudklipp på Sundsvallsminnen och sökte fram ögonvittnesskildringar. Och så besökte jag Sundsvalls museums utställning och utvalda platser i stan. Det skedde under lång tid och blev som en mylla av kunskap där karaktärerna sedan kunde växa fram.

Du har skrivit ett antal vuxenromaner, varav en tar upp myalgisk encefalomyelit, oftast kallat ME/CFS – något även du själv är drabbad av. Hur lägger du upp dina skrivpass?
Det är min stora förhoppning att kunna inspirera andra, både stora och små, att hitta sätt att komma förbi det som sätter käppar i hjulen för drömmarna. Kunna flytta på käpparna eller söka nya hjul, men också att tillåta sig sörja det som är svårt i livet.

Att inte kunna sitta upp vid datorn och skriva var en stor förlust med att bli sjuk i ME, eftersom författandet är en så stor del av mig, och min själsliga friskvård. Med hjärntrötthet, feber och huvudvärk som förvärras i upprätt läge fungerade det inte att göra saker som vanligt. Först kunde jag bara liggande skriva dikter i telefonen, vilket inte riktigt var det skrivande jag ville åt, men jag fortsatte när det visade sig finnas andra i liknande situationer som behövde de där dikterna.

Efter några år kom jag på en metod som fungerade för att skriva längre texter. Om jag skriver liggande på surfplatta och högst 5-6 rader åt gången så slipper jag symptomökning och kan hålla författarhjärnan alert under passet. Så fortsätter jag dag efter dag, och varje gång jag vilar (vilket är ofta med ME) dyker berättelsen upp i tanken, och nästa scen som ska skrivas hinner processas många gånger innan den kommer på pränt.

Och så gäller det att anpassa till dagens mående och övriga aktiviteter. Just idag har jag skrivit på dessa svar istället för på mitt manus, så tack för att du ger mig lön för mödan, du som läst ända hit. 😊

År 2021 vann du första priset i Sundsvalls stadsbiblioteks novelltävling Sundsvallsnovellen.
Din vinnarnovell utspelade sig kring förra sekelskiftet. Vad krävs för att hitta en trovärdig historisk miljö?

Det är genom mina karaktärers ögon som miljön byggs upp och blir trovärdig för mig själv, och jag hoppas det betyder att det kommer bli trovärdigt även för läsarna. När huvudpersonerna blir levande vill jag veta mer om tiden de lever i, och försöker på olika sätt (bilder, filmer, böcker) skapa mig en bild i huvudet av tidsmiljön de befinner sig i, och med både detaljer och ”stora penseldrag” försöka måla upp den i berättelsen.

Har du någon förebild när det kommer till författandet?
Det finns många. Astrid Lindgren för att hennes berättelser funnits med hela mitt liv, och för att jag som vuxen läst så mycket om henne som person. Astrid har varit en stor ingrediens i marinaden som utgjort mitt och min mans föräldraskap. Kanske att vi har sundsvallsrekordet i antal besök på Astrid Lindgrens Värld.

Vibeke Olssons alla historia böcker - från Ulrike och framåt -  har nog betytt mer än jag förstått för att jag så småningom skulle skriva historiskt. Att få bo i Brickens del av världen är en ynnest.
Åsa Larsson, Håkan Nesser, Sara Lövestam är andra exempel på författare vars språk och berättelser talar extra starkt till mig.

Kan du ge några tips till den som vill skriva? Till exempel en (historisk) barnbok? 
Läs mycket! Så många fina barn- och ungdomsböcker finns det på våra bibliotek. Läs gärna de böcker du uppskattade som ung, och har du kvar dagböcker: påminn dig om ditt unga jag.

Börja skriva! Du behöver inte vänta varken på tid eller inspiration, och det du börjar skriva på nu kanske inte kommer bli den färdiga boken - men det betyder att du är på väg.
Forma en rutin. Skriver du tio minuter om dagen finns chansen att berättelsen går fortare framåt än om du skriver en timme i veckan, för startsträckan minskar och du håller texten levande i dig. Skriv första utkastet på det sätt som är enklast för dig: skrivbok, dator eller i telefonen.

Hitta ditt nätverk. Via bibliotekets skrivträffar, grupper på sociala medier, skrivkurser eller författarpoddar kan du hitta andra skrivande och få tips och uppmuntran. Det är så värdefullt, och en gemenskap och ett sätt att utvecklas om person - oavsett om och när det blir en bok av texten.

Låna Cecilia Ekhems böcker

436506
Författare Ekhem, Cecilia
Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Markerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
Fler utgåvor/delar:
304621
Författare Ekhem, Cecilia
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
Fler utgåvor/delar:
335029
Författare Ekhem, Cecilia
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
491897
Författare Ekhem, Cecilia
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna

Arkiv Månadens författare

Skrivtips från lokala författare