Månadens författare

Languages

Månadens författare

  • Månadens författare Johan Jönson

    Här presenterar vi författare, illustratörer och översättare med anknytning till Sundsvalls kommun. Varje månad – en ny författare. Håll utkik! Kanske hittar du en ny favoritbok?

Hej, Tua Burlin!

Vi träffar Tua Burlin på ett café i centrala Sundsvall. Ett café med tydligt 1950-talstema, men Tua tar oss längre tillbaka i tiden än så i sin debutbok Konungens sändebud (första delen i en trilogi). Närmare bestämt till 1500-talet. Varför just då?

- Året då boken utspelar sig är 1543, vilket är andra året för Dackefejden. Jag tänkte att det kan hjälpa läsaren att ringa in tidsepoken”, säger Tua och tar en klunk av kaffet, som serveras i små blåblommiga porslinskoppar. ”Jag ville ha en period långt tillbaka i tiden där samhället inte var så uppbyggt och man inte kunde ringa polisen om det hände något farligt. De flesta läsare känner också igen Gustav Vasa som kung och jag ville ha en kung med som karaktär.

Genren som Tua skriver inom är historisk romance, och hon såg det som en lättplockad poäng att spela på de stora samhällskillnader som fanns under 1500-talet.
- Den ena parten i kärleksförhållandet är rik och högt uppsatt, den andra fattig och mer utsatt. Jag såg det som ett bra litterärt grepp att skriva om dessa skillnader, de är en del av konflikten.

Hur är det med research? Du som i vanliga fall jobbar som chef på ett fastighetsbolag, hur har du gått tillväga?

- Jag har använt sökmotorer på internet en del, och där finns mycket men inte allt. Även biblioteket har varit en bra källa och personalen på Kulturmagasinet har många gånger fått gå ned till magasinet i källaren och hämta böcker jag behöver. Som till exempel Gustav Vasas brev. 1500-talet är svårforskat, vilket är både en välsignelse och en förbannelse. Ibland har jag upptäckt motstridiga uppgifter, och då har jag helt enkelt valt det som passar berättelsen bäst. Då får jag helt enkelt tänka ”motbevisa mig” om någon tycker jag gjort fel. Det är ingen historisk avhandling jag skrivit, utan skönlitteratur, säger Tua och tar bara en kort paus för en klunk kaffe. Hennes engagemang för både skrivandet och historia märks tydligt både i det hon säger och det entusiastiska kroppsspråket när hon talar.

- Jag älskar romance och kärlekshistorier. Även om jag är krass realist i verkligheten så är jag jätteromantiker i hjärtat. En av mina största läsupplevelser är Borta med vinden, utan konkurrens och genom den har jag lärt mig mycket om amerikanska inbördeskriget. Att få uppleva historien genom fiktiva karaktärer är ett av de bästa sätten att få lära sig för mig. Jag kan inte lära mig genom att hårdplugga som i skolan, men genom att få följa levnadsöden, både verkliga och påhittade från forna tider.

Många som skriver historiskt gräver ned sig i ”äckelfaktorerna” med stank och smuts i till exempel Stockholm som fanns på den tiden, men det är inte Tua intresserad av.

- Jag skriver romance och vill att mina karaktärer ska vara rena. De får helt enkelt bada i sjöar och det fanns tvål att använda då, så det gör de. De använder till och med tandborste – även om jag inte har hittat belägg för att det fanns under denna period just i Sverige. Men de importerades från Orienten redan under 1400-talet till t ex Amsterdam som var ett handelscentrum. Då kan det ju vara sannolikt att de hade fått tag i det, kanske rest runt i Europa och sedan tillverkat själva.

Men hur är det med skrivandet då? Hur började det?

- Idén till boken kom 2014 och då började jag skriva sida efter sida. Och jag visste att ska jag skriva något är det historisk romance. Men jag insåg att det är skillnad på att berätta något från att skriva, dessutom hade jag en häst som tog mycket tid. Men år 2017 sålde jag hästen. Och 2018 fick jag en födelsedagspresent av en kompis; Att skriva av Stephen King.

På semestern 2018 började jag helt från scratch. Det jag skrivit tidigare fick användas som personbeskrivningar. Från då var det också givet för mig att det skulle bli en bok. Jag är morgontrött, men den sommaren skrev jag från kl. 5 på morgonen till 22 på kvällen. Lust till skrivande räcker långt, men sedan behövs också hantverket. Jag anmälde mig till en skrivkurs. Både på plats och på distans. Det är väldigt utvecklande när man kommit över våndan att andra läser dina texter.

Vad jobbar du med nu?

Den tredje boken om Matilda och Trond håller. Huvuddragen vad som ska hända, slutscenen är skriven för att ha en egen riktning. Men vad jag ska skriva däremellan. Huvudkaraktärernas utvecklingskurva kan jag veta, men när jag väl sätter mig ner och skriver kan det bli i samma härad men inte alls med den gestaltning som jag tänkt mig.

Gestaltning, vad är det i korta drag?

- Musik i bakgrunden, små stolar, ett kaffebord, att väva in det vi gör. Du håller i ett block och jag lyfter en kaffekopp och smuttar på kaffet för att vinna tid. Jag skriver mest på helgerna och när jag sätter mig vid skrivbordet börjar jag med att blunda och försöker spela upp scenen som en film, tänka mig in i miljön och hur karaktärerna känner.

Refuseringar är väl alla aspirerande författares mardröm. Har du fått några?

Hösten 2019 skickade jag in till förlag och fick refuseringar från alla förlag jag skickade till. Men jag fick en positiv och uppmuntrade refusering, vilket gjorde att jag ändå förstod att manuset hade något. Jag anlitade en lektör och det var guld värt, för hon var en bra kritiker också när det gällde historisk trovärdighet.

Efter lektörsläsningen, som kom i maj 2020, skrev jag om i åtta månader och skickade in igen. Till exempel gjordes Matilda, den kvinnliga huvudkaraktären mörkare och mer sårbar. I januari 2021 skickade jag in på nytt. Det var en nervös väntan men efter några veckor kom beskedet. Förlaget Lind & Co ville ge ut boken.

Vad var din känsla då?

Vilken eufori! Man lägger ned själ och hjärta för att väcka känslor, för att få en läsare att sympatisera med karaktären. Det är personligt utan att vara en självbiografi.

Kan du ge några tips till den som vill bli författare?

Det gäller att skriva på och inte fastna i research. Detaljer kan man gå tillbaka och kolla upp i efterhand för att göra det verkligt. Du kommer långt med skrivlust, men hantverket är det du måste lära dig. Det krävs sittfläsk, pannben och uthållighet för att komma i mål med en bok. Det går inte att vara objektiv när man jobbat mycket med en text, så jag rekommenderar duktiga testläsare, gärna sådana som själva skriver. Det tar åratal att skriva en bok, så för mig var det viktigt att trivas i mitt eget påhittade 1500-tal, där det finns både äventyr och passion.

Månadens författare januari 2022 Susanne Fellbrink

Månadens författare februari 2022 Helena Eriksson

Månadens författare mars 2022 Svenåke Boström

Månadens författare april 2022 Johan Jönson

 

 

Låna Tua Burlins böcker

401158
Bok:Konungens sändebud:2022 Bok
Författare Burlin, Tua
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Förlag: Lind & Co
Resurstyp: Fysiskt material

Skrivtips från lokala författare

Evenemang