Upphovsrätt och Creative commons
När ett verk blir till uppstår upphovsrätten automatiskt. Ett verk kan till exempel vara en bok, ett fotografi, eller en film. Skaparen av verket kallas "upphovsman" och det gäller oavsett kön eller ålder. Olika länder har olika lagstiftning. Var upphovsmannen bor, styr vilken lagstiftning som gäller. I Sverige gäller upphovsrätten i 70 år efter upphovsmannens död.
Upphovsmannen kan bestämma på vilket sätt du får använda hens verk. Till exempel kan upphovsmannen bestämma att materialet får användas fritt men inte i kommersiella sammanhang, eller att materialet får användas fritt men att upphovsmannens namn måste anges.
Creative commons är ett licenssystem som bygger på upphovsrätten. Det finns sex olika licenser som beskriver vad du får göra och inte får göra, från det mer tillåtna till det mer begränsade.
Vill du veta mer om upphovsrätt, rekommenderar vi
Patent och registreringsverket- om upphovsrätt
Vill du veta mer om att dela bilder, artiklar, med mera på nätet, rekommenderar vi
- Internetkunskap- dela på nätet
- Internetkunskap- tänk innan du delar
- Pixabay- bildbank där du får dela fritt
- CC search- sök efter bilder som du får dela, ändra, med mera
Skolkopieringsavtalet
Alla kommunala förskolor, skolor samt universitet och högskolor har Skolkopieringsavtalet som tecknas med Bonus Copyright Access. Det kan även tecknas av fristående skolor. Avtalet omfattar skyddade texter, bilder och noter som offentliggjorts i Sverige eller i utlandet. Det betyder att inom skolans värld får lärare och elever viss rätt att kopiera, skanna och ladda ner skyddat material för att använda i till exempelvis presentationer.
En lärare får kopiera kapitel ur böcker för att dela ut till eleverna. Men varken elever eller lärare får kopiera en hel bok.
Vill du veta mer om skolkopieringsavtalet, rekommenderar vi