Årets läsfrämjare boktipsar

Languages

Årets läsfrämjare 2020, Agneta Norrgård boktipsar

Herravälde  
Boken utspelar sig 1921 kvinnor, året då kvinnor får rösträtt i Sverige, Alice är gift med en direktör. När maken får ett slaganfall och Alice sätter sig in i räkenskaperna, inser hon snabbt att hon lever i ett luftslott. Vi får också lära känna en kvinnlig konstnär som vill bli den nya Anders Zorn.

Det finns också en betjänt i herrskapshuset, och en skvallrande piga, som berättar allt som händer för prästen. Boken är baserad på en sann historia. Det är en fantastisk läsupplevelse. Trovärdig, den har cliffhangers och oväntade vändningar som man som läsare inte har räknat med. Mycket läsvärd!

Till boken

Finns det björkar i Sarajevo 
Det är en brutalt ärlig ungdomsbok om 17-åriga Kevin och hans lillebror Charlie som har en funktionsvariation. När föräldrarna ska åka bort erbjuder sig Kevin att hand om sin bror. När de har åkt kommer Kevins tjejkompisar på att de ska till Liseberg, Kevin följer med och lämnar Charlie - som försvinner.

Under några intensiva dygn letar Kevin och kompisarna efter Charlie runt om i Göteborg. Det blir spännande, dramatiskt och oerhört mycket känslor. Det handlar om 17-åriga Kevin som vill ställa upp för sin familj och samtidigt bli accepterad för den han är och vilja höra till.

Till boken

Årets läsfrämjare 2019, Eivor Schultz boktipsar

 

Den flygande hatten 
En bilderbok utan text där det går att berätta om bilderna utifrån det språk och den handling man själv väljer. Ett bra sätt att jobba med det viktigaste inslaget i högläsande med barnen - att samtala om bilderna.

Till boken

 

 

Fri höjd och arton andra noveller 
Man har sagt i föräldragrupperna att denna novellantologi från En bok för alla kan vara möjligheten att läsa korta, avslutade texter, även för småbarnsföräldrar som sällan har tid att läsa romaner.

Boken är även ett bra sätt för läsovana att börja läsa. Vår region är rikt representerad av de författare som medverkar med berättelser ofta från arbetslivet, där både allvar och humor kommer till
uttryck. En novellpärla som förtjänar att spridas tycker jag!

Till boken

 

Årets läsfrämjare 2018, Tomas Jonsson boktipsar

 

Loranga, Masarin och Dartanjan 
Jag såg den först som tv-program, en röst läste och det visades bilder. Jag var otroligt fascinerade av berättelserna och har senare läst dem för min son. Jag fängslades verkligen av Barbro Lindgrens excentriska figurer som visar att man kan vara på olika sätt.

Till boken

 

 

Den store Blondino 
Jag låg i ett rum nere i källaren första gången jag läste Sture Dahlström och skrattade så otroligt mycket att farsan vaknade och kom rusande och trodde att jag höll på att dö. Sture Dahlström är vansinnigt rolig, inspirerande, det är samhällssatir med humor och berättelserna rymmer ofta väldigt kreativa människor och rör sig i internationella miljöer, det är fantastiska böcker.

Till boken