Boktips deckare vuxna

Languages

Åsa, Håkan, Gunilla, Sassa, Angelika och Anna-Carin tipsar om deckare

Vuxna

Ett kallt fall 
Gillar du pussel? Ett rejält ett på 2000 bitar med Eiffeltornet i dimma? Då kanske denna intrikata pusseldeckare sitter som en smäck!

Det här är första delen om Peter Mays nye hjälte rättsmedicinaren Enzo Macleod. Enzo slår vad med några gamla vänner om att han ska lyckas lösa mysteriet med den försvunne superkändisen Jaques Gaillard. Gaillard hade en lysande framtid som rådgivare till de högsta hönsen i fransk politik, och arbetade också som lärare på en elitskola. Men plötsligt är han försvunnen! Här saknas intet av luriga ledtrådar, exakt återgivna väganvisningar, nedgrävda hemligheter och en törs inte slarva med läsningen – tänk om just den lilla anvisningen var av yttersta vikt.

Finns även som e-bok.

Till boken

 

Än sjunger hon inga sånger 
Vi får följa vår huvudperson Cilla Fallander genom Sundsvall. Cilla jobbar som redigerare på lokaltidningen men drömmer om att starta en artistkarriär på heltid. Efter mycket funderande tar hon steget och startar en showgrupp, och de har fått flera engagemang till årets julfester. Cilla är primus motor för hela företaget och hon sliter hårt samtidigt som hon och maken Henrik och de två barnen försöker få ihop ett vanligt familjeliv med allt vad det innebär.

Så till den ruskiga avdelningen: ”Någon” förföljer kvinnor, håller uppsikt utanför deras hus och hem och även överfaller dem. Hrrm, jag får en association till den gamla skräckfilmen Psycho! Nu avslöjar jag inte mer..

Till boken

 

Mellan djävulen och havet 
Har du läst del 1 och 2 i Doggerlandserien av Maria Adolfsson? Nyss kom del 3 som heter Mellan djävulen och havet. Och den är minst lika bra och spännande som de två första delarna.

Vi får återse vår understundom lite bistra kriminalinspektör Karen Eiken Hornby som i den här boken får ta sig an två parallella utredningar. En världsberömd musikartist har återvänt till öarna i största hemlighet för att spela in ett nytt album, men plötsligt är hon försvunnen och det går inte riktigt att utröna om hon har försvunnit helt frivilligt…. Samtidigt har flertalet kvinnor blivit brutalt överfallna, Karen irriterar sig på den måttligt engagerade polisutredningen och bestämmer sig för att söka nya vägar för att kunna lösa brotten. Jag utlovar ett mycket rafflande slut!

Till boken

 

Sista färjan från Ystad 
En listigt hopkommen bedragarhistoria med två syskon som notoriska bedragare i lyxvariant. Terese och Stefan Blom har gjort sitt värv till en konstart! De riktar in sig på överklass, universitetsvärlden, hypokondriker och allmänt kärlekstörstande.

De luras med hjälp av datorer och telefoner, de dribblar med lägenheter, företag och människors förhoppningar om att bli friska med hjälp av dubiösa behandlingsmetoder. Polisen Aina Berglund har bara något år kvar till pensionering när hon blir satt att reda ut fallet och att se till att stoppa det hänsynslösa paret. Lite underhållande och ganska fyndig deckare.

Till boken

 

Arctic express – den stora mörkläggningen 
Grundhistorien bygger på en verklig händelse som skedde på 1980-talet. Ett civilt flygplan kraschade i norska Barents hav. Alla ombord dog. En stor utredning sattes igång, vittnen förhördes, rättegångar hölls men ännu finns det frågor kvar att besvara.

Huvudpersonen Caitlin lever ett stillsamt liv som textilkonservator i London. En dag får hon besked att hennes far har avlidit. Han arbetade som privatflygare i Rwanda. Caitlin ger sig av dit för att ta hand om begravningen, och då får hon mystiska dokument, snack om Nordnorge, halvkvädna visor, obehagliga hintar…. Ja, för tusan – nu är kriminalromanen igång!

Och, vad är väl en Arctic noir utan en redig scooterjakt?

Till boken

 

Den som göms i snö 
Amanda Wreede blir förflyttad till Gällivare från Stockholm. Hon är polis men har krånglat till det för sig och hon kan inte säga nej till det här uppdraget. Hon är Gällivareflicka, men flyttade därifrån för många år sedan. Nu har polisen funnit en död man som tinat fram i vårsolen och ingen vet riktigt hur han har hamnat där.

Litet senare hittar de ännu en död kropp, bilar krockar, explosioner äger rum, och i bakgrunden finns hemliga militärer. Som gjort för en rafflande deckare som trots alla nutida tekniska finesser har en lite gammaldags långsam spänning över sig.

Till boken

 

Blodig januari 
Parks besökte Svenska deckarfestivalen i Sundsvall november 2019. Han ger sig på en riktigt lång tillbakablick på sitt Glasgow, ända till 1970-talet. Flera författare har skrivit om Glasgow men Alan Parks har hittat sin nisch. Hans huvudperson har vi träffat tidigare, inte helt igenom ärlig, dricker för mycket för sitt eget bästa och är ett under att han kommer till jobbet varje dag. Trots det finns det drag hos honom som gör att man gillar denne unge kommissarie.

”När en tonårspojke skjuter ihjäl en ung kvinna mitt på en trafikerad gata i Glasgow och sedan tar livet av sig är kommissarie Harry McCoy säker på en sak: Det var ingen slumpmässig våldshandling.
Tillsammans med sin nya partner använder sig McCoy av sitt nätverk i Glasgows undre värld för att driva utredningen framåt, men snart stöter han på ett hemligt sällskap som leds av stadens rikaste invånare: familjen Dunlop. McCoys chef vill inte att han utreder dem. Dunlop-familjen verkar vara omöjliga att komma åt. Men McCoy har andra idéer...”

Blodig januari är en tät, vindlande kriminalroman som levandegör den mörka undersidan av sjuttiotalets Glasgow och etablerar Alan Parks som ett av de mest spännande nya namnen inom skotsk noir.

Till boken

 

Oförsiktig kärlek 
Allan Banks och Annie Cabbot är tillbaka, arbetande med var sin utredning. Finns det något samband? Den som läser får se. Detta är den 25:e boken i serien och Robinsons musikintresse fortsätter med mycket nostalgi för de som var ung på 60 och 70-talet. J Det bästa och mest intressant är beskrivningen av utredningsarbetet, hur det slutar är inte alltför svårt att räkna ut men vägen dit är mycket intressant att läsa.

”Kroppen av en ung studentska har hittats i en övergiven bil ute på landsbygden, ett misstänkt självmord, och Alan Banks börjar arbeta med fallet. Hur hamnade hon där? Hon ägde ingen bil och hade inget körkort. Vem lämnade henne där och varför?

Dessutom har en sextioårig man hittats död i en ravin i det öde hedlandskapet. Han är klädd i en exklusiv kostym men saknar id-handlingar. Efter obduktionen tyder allt på att han dött i en fallolycka. Men vad gjorde han mitt ute i vildmarken? Och varför finns det ingen bil i området? Samtidigt får Banks en varning om att en gammal fiende har återvänt i ny skepnad. En person som inte viker för något. Frågorna hopar sig, insatsen höjs och jakten på mördaren är i full gång.”

Slutet pekar på en spännande fortsättning i nästa bok, del 26 heter Förödande konsekvenser (2019).

Till boken

 

Och sen var hon borta 
Att hon skrivit relationsromaner tidigare märks för hon skriver fint om karaktärernas liv och bakgrund. Och mitt i sorg och idyll så blir det en välskriven bladvändande thriller…

”Ena stunden var hon där. Och sen var hon borta. För tio år sedan slogs Laurels liv i spillror. Hennes femtonåriga dotter Ellie försvann spårlöst och hittades aldrig. Laurel har aldrig givit upp hoppet på att hitta Ellie, men när hon en dag träffar en karismatisk man blir hon handlöst förälskad. När hon därefter träffar mannens nioåriga dotter, hoppar Laurels hjärta över ett slag. Den lilla flickan är nämligen oroväckande lik Laurels sedan länge försvunna dotter. Vad hände egentligen med femtonåriga Ellie? Finns hon fortfarande kvar i livet?”

I Och sen var hon borta tar brittiska författaren Lisa Jewell ett rejält kliv från spännande relationsromaner till en fullblodad thriller.

Till boken

 

Patrioterna 
Pascal Engman är journalist och var tidigare en av Expressens mest profilerade reportrar. Dessförinnan arbetade han bland annat på Trelleborgs Allehanda och Nyheter24. Med sin debutroman Patrioterna förnyar han den samhällsengagerade spänningslitteraturen. Han har stort patos, på samma sätt som Sjöwall & Wahlöö och Mankell, men tar oss in i den brutalare nutiden.

”Oron sprider sig på Stockholms nyhetsredaktioner efter mordet på en kvinnlig journalist. Medarbetare som vant sig vid att dagligen få ta emot hot fruktar nu för sina liv. Den unga Madeleine Winther på Nyhetsbladet har dock siktet inställt på något helt annat. Hon vet precis hur hon ska ta sig framåt i karriären och nu är hon på väg att göra ett rejält scoop.

Carl Cederhielm har lovat dyrt och heligt att skydda landet mot fiender. Han och hans båda medsvurna har satt samman en lista med tio namn. De ska hämnas dem som inte själva kan hämnas.
I ett land långt bort längtar en man hem till Sverige. Invånarna i den lilla staden är rädda för honom, han som arbetar som livvakt åt den vapen- och narkotikasmugglande ryssen. Snart kommer deras liv att vävas samman och Sverige vakna upp till en ny, skoningslös verklighet. För Carl Cederhielm är dock uppdraget långt ifrån slutfört. Det är dags att eliminera nästa person på listan.”

Till boken

 

Eldslandet 
Eldslandet är en dramatisk och brutal spänningsroman och den första med Vanessa Frank i huvudrollen. En exklusiv klockbutik i Stockholm rånas, men inga armbandsur försvinner.
En tid senare kidnappas framgångsrika finansmän medan deras familjer pressas på pengar för att få dem fria.


I Sydamerika pågår omfattande organhandel. Man tvingas söka sig till Sverige för att hitta kroppar till verksamheten, som bedrivs i en av de mäktiga nazistkolonierna i södra Chile. Polisinspektör Vanessa Frank inser att det finns ett samband mellan händelserna. Hon är avstängd från sitt arbete men går ändå in i ett flerfrontskrig mot den internationellt organiserade brottsligheten, som visar sig ha förgreningar in i den svenska poliskåren.

Till boken

 

Råttkungen 
En ung kvinna hittas död i sin lägenhet i Täby, norr om Stockholm. Hon är knivhuggen över tjugo gånger i bålen. Polisinspektör Vanessa Frank tar sig an utredningen med en gäckande känsla av att det är något avgörande som inte stämmer. I svallvågorna av feminismens framgångar breder ett digitalt nätverk av kvinnohatare ut sig. De kallar sig Incels får sin livsluft i internets mörkaste vrår och förenas i sin vilja att söka upprättelse från de kvinnor som aldrig mött deras blickar. När idé ska omvandlas till handling står många liv på spel.

Råttkungen är den andra boken i serien om polisinspektör Vanessa Frank. Återigen visar Pascal Engman att han är en mästerlig förnyare av den samhällsengagerade spänningslitteraturen.

Till boken

 

Lika i döden 
Det här är första delen i en trilogi som utspelar sig vid världens ände, Trosa. Huvudperson är revisorn Vera Jansson, som återvänder till sin barndomsstad för ett arbetsuppdrag. Hon har inte varit i Trosa på många år och hon är illa tåld i stan på grund av att hon i ungdomen anklagade en väns far för oönskade närmanden. Vera själv säger att hon ljög då, men man anar att det finns något mera som skaver i förhållandet till å-barnen, som hennes kompisgäng kallades.

Tom, den dominerande i gänget och numera kommunalråd, hittas död naken på stadens torg och Vera dras in i utredningen. Det visar sig snart att händelser från gängets ungdomstid spelar stor roll i det som händer i nutid …
Boken finns att låna på biblioteket och den finns även som e-bok som går att låna genom vår hemsida bibliotek.sundsvall.se
Trilogins återstående två delar, ”En evig sömn” och ”I mörka vatten” kommer båda ut under 2020, så du behöver inte vänta länge på fortsättningen.

Till boken

 

Kärlek börjar med mord
Vera Larsson har dragit sig tillbaka efter pensionen och lever ett lugnt liv i den lilla byn Tjugesta. Att hon arbetat som hemlig agent känner inte många till. När en av hennes grannar hittas död i skogen, han har blivit skjuten, kallas den lokala polisen Sune och hans inlånade unga kollega Viktor in.

Vera kan inte låta bli engagera sig, för vem i den lilla byn kan vara skyldig? Veras barnbarn Sanna, Sannas väninna Linnea, Veras granne och bästa vän Inga, dennas barnbarn, grannarna Jan-Åke och Stig, mordoffrets egen son, alla blir de på olika sätt indragna och ibland även misstänkta i jakten på mördaren.

En trevlig deckare med Midsomer-atmosfär. Inga blodiga eller våldsamma scener även om flera personer får sätta livet till. Ett alternativ om det är mys-deckare som önskas!

Till boken

 

Styr din plog över de dödas ben 
Nobelpristagaren Olga Tokarczuk har skrivit ett antal romaner med återkommande teman som gränsöverskridande och identitetssökande, men hon har också skrivit kriminalromanen ”Styr din plog över de dödas ben”. Bokens huvudperson och berättare är Janina Duszejko, en äldre kvinna som bor i en liten polsk by på gränsen mot Tjeckien. Janina är en excentrisk person, hon översätter poeten Blake och tolkar världen i astrologi.

Hon är dessutom extrem djurvän, tar alltid djurens parti och bekämpar idogt alla former av jakt som förekommer i området. När jägarna i området börjar dö lägger Janina fram teorin att det är djuren som hämnas, något som knappast vinner gehör hos omgivningen. Trots att Janina lider av återkommande sjukdomsperioder försöker hon envetet lansera sin teori, för vad är det egentligen som händer i den lilla bergsbyn? Det här är en annorlunda kriminalroman, en filosofisk deckare om naturens hämnd och djurens rätt.

Olga Tokarczuk föddes 1962 i Polen och är utbildad psykolog. Hon debuterade 1989 med en diktsamling och har sedan dess gett ut ett stort antal böcker som vunnit stor popularitet i hemlandet. Hon vann 2018 Man Booker International Prize och fick nyligen det försenade Nobelpriset i litteratur för 2018.

Till boken

 

Nattspår 
Kaj Lomme är en författare i övre medelåldern, bosatt i Stockholm. Hans karriär har gått i stå och allmänheten börjar glömma den en gång så välkände författaren. När han i sin blogg skriver något som retar högerextrema kretsar och leder till hot får Lomme nog och köper utan eftertanke ett gammalt hus i Värmland. Samhället Svartbol döljer en välbevarad hemlighet och huset som Lomme köpt verkar hemsökt, på övervåningen hörs ljud och dolda ting kommer plötsligt fram i ljuset.

Lomme ser en möjlighet att få igång sitt skrivande genom att börja på en bok om bygdens store man, men snart stöter han på motstånd. En händelse på 30-talet kastar långa skuggor in i nutid. Boken består av två personers berättelser i nutid, Lomme och Johannes, en ung man som kommit snett i livet. Däremellan finns korta kapitel om två personer på 30-talet, Kerstin och Ingmar. Naturligtvis vävs alla personers historier ihop i slutet.

Boken är ovanligt tunn för en deckare och de olika kapitlen om skilda personer blir lite spretiga men är inte svårt att hålla reda på. Början på boken drar mot spökhistoria, men avslutningen är en förklaring till att ett dödsfall på 30-talet påverkar händelser i nutid. 

Karin Aspenström är född 1977 och skriver manus för film och TV. Hon har tidigare gett ut två deckare Brännmärkt och Rättslös samt två romaner.

Till boken

 

Skuggspelet 
Andra deckaren om Harriet Vesterberg, civil brottsutredare vid Landskronapolisen. Första boken heter Ögonvittnet och kom 2018. I denna del kämpar Harriet för att bli en del av arbetslaget. Chefen Margareta är krävande, kollegan Patrik verkar inte uppskatta Harriet och gör ofta som han vill mot Margaretas order. Den enda som verkar acceptera Harriet helt är kollegan Elias, men hur är deras relation egentligen?

På det privata planet är det också stökigt. Harriet bor hos sin gamle far, och snart får de en ostyrig 8-årig brorsson till Harriet att ta hand om. Dessutom har Harriet ett förhållande med Rickard, som är advokat och därför någon hon inte bör umgås med privat och som hon känner sig osäker på. Harriets bästa vän Lisa försvinner, det visar sig att hon är kidnappad. Kan det ha någonting att göra med hennes pojkväns skumma affärer? Lisa hittas, men snart brinner pojkvännens gym och ett par lik dyker upp i omgivningarna. Och varför beter sig politikern Åsa så märkligt? Naturligtvis sitter fallen ihop och när en stor internationell konferens ska hållas i trakten bränner det till ordentligt.

Det är en historia med bra driv, lite många personer att hålla reda på, men historien fungerar. Visst anar jag att Harriets kärleksaffärer kommer att sluta åt ett visst håll och boken slutar med en rejäl cliffhanger, någon i arbetsteamet verkar inte vara att lita på.

Anna Bågstam är jurist, född 1977. Bor i Stockholm och ägnar sig åt måleri och boxning. Hon debuterade med ljudboksserien Stockholm Psycho. Och även serien om Harriet var tänkt som ljudbok från början. Bågstam skriver nu på en tredje bok i serien.

Till boken

 

Morden på Mangle Street 
Kort och gott så älskar jag den här boken. Den handlar om det väldigt omaka deckarparet Sidney Grice och March Middleton. Handlingen utspelar sig i slutet av 1800-talet i London dit Middleton rest för att bosätta sig hos sin förmyndare, privatdetektiven Grice. Söker man en lite annorlunda deckare med dråplig humor och Sherlock Holmes vibbar är detta ett självklart val. Boken är den första i en serie, men hittills den enda översatta till svenska.

Till boken

 

Färjan 
1200 förväntansfulla passagerare kliver ombord på den nedslitna färjan Baltic Charisma för en kryssning mellan Sverige och Finland.  

Bland passagerarna finns den ensamma gamla kvinnan som söker äventyret. Den avdankade schlagerstjärnan som leder karaokekvällarna. Mannen som tidigare jobbat ombord och nu återvänder för att iscensätta ett spektakulärt frieri. Ordningsvakten som med sina tre kollegor försöker kontrollera det dagliga kaoset ombord. De tolvåriga kusinerna som var bästa vänner innan en familjehemlighet kom emellan dem.

Färjan färdas sakta över havet genom mörkret. Men det finns något ondskefullt ombord på den här resan. Snart hörs springande steg i de oändliga korridorerna där man omedelbart villar bort sig bland alla rumsnummer. Blodet flödar alltmer ymnigt och korridorerna fylls av hungriga nyfödda vampyrer som letar efter mat med mekaniskt klapprande käkar, förvillande lika zombier.

Till boken

 

Motiv X  
Jag har läst boken Motiv X skriven av Stefan Ahnhem. Detta är del 4 i en kriminalserie om polisen Fabian Risk. Denna bokserie är väldigt bra och spännande. Den beskriver hur offren känner sig, hur mördaren funderar samt hur polisen arbetar på ett sätt som gör att man blir nyfiken på att läsa mera, och det gör också att böckerna är väldigt spännande.

Böckerna kan vara lite väl skrämmande i vissa avseenden, men om man gillar spänning och mordgåtor är denna serie mycket bra. Boken är skriven med relativt lätt text och är därmed lättläst. Jag tycker också om att författaren väver in vårt grannland Danmark och att det sker visst samarbete över vattnet.

Till boken