boktips garanterat bra böcker

Languages

Michael, Mats, Ida, Eva, Ulf och Sofia tipsar om böcker för barn, unga och vuxna

#garanteratbraböcker

Vuxna

Skönlitteratur

Nickelpojkarna
Elwood är en välartad tonåring som växer upp i Florida i rassegregationens 1960-tal, men han har trots allt självkänslan ganska intakt och sporras av Martin Luther King. Han är också på god väg att förverkliga sin dröm att bli lärare, när han helt oskyldig straffas för en bilstöld och skickas till uppfostringsanstalten Nickel där pojkarna misshandlas och utnyttjas. Anstalten drivs av korruption och maktmissbruk och piskan kallad "Svarta skönheten", viner om nätterna över pojkarnas redan flådda ben. Den som inte lyckas lämna Nickel, dör. Många av dem får aldrig någon riktig grav. Det här är en uppskakande roman som inte lämnar dig i första taget.

Till boken

Bragden
Varför läser man skönlitteratur? Man kanske vill bli underhållen, uppleva någonting annat, andra tider och miljöer. Allt detta får man om man läser Vladimir Nabokovs romaner. Man får dessutom, tack vare det eleganta språket, en estetisk skönhetsupplevelse.

Många romaner drivs av en intrig, ett händelseförlopp, och man läser för att man vill veta hur det ska sluta. Nabokovs romaner drivs också av en intig, men man missar mycket om man läser hans böcker endast för att få veta hur det ska gå. Lika viktig som intrigen är sättet på vilket de är skrivna, det njutbara språket, intresset för detaljer, det tillsynes oviktiga, som gör att man ser verkligheten på ett nytt sätt och förhöjer livskänslan. Men vad handlar ”Bragden” då egentligen om? Läs själv så får du se!

Till boken

Yahya Hassan: Dikter 
Ung dansk poet som tragiskt gick bort i april 2020 endast 24 år gammal. Den här samlingen, Hassans stort uppmärksammade debut, är till sin karaktär en uppväxtskildring av mörkaste slag, samt en stundtals ursinnig uppgörelse med kulturer, den muslimskt färgade i den egna släktkretsen, men även den danska så kallade majoritetskulturen.

Ingerstädes finns det någon trygg plats för berättaren/poeten. Familjescenerier och minnen av barnmisshandel, interiörer från en tillvaro av småkriminalitet samt rundgången på de institutioner som vill styra den unge mannen rätt bildar en flod av fraser och ord som piskar och ibland upprör läsaren. Ett mästerligt verk, nattsvart men ändå fyllt av liv.

Till boken

Svartvita bilder & andra noveller 
Underbara fantastiska modiga Bodil! Boken innehåller berättelser ur två olika novellsamlingar. Med olika motiv och olika berättarstil. Den första, från 1988, ger fina och tydliga bilder ur en liten flickas liv. Hur det känns att vara utanför. En särling. Lantis och underklass som alltid måste kämpa och anpassa för att få vara med. Det är mer av (självbiografisk) berättelse än konstfull novell.

1998 är det annat. Mycket medvetet skapad novellkonst av högsta klass. Om brist på kärlek, om åtrå och längtan, fantasier och att inte passa in. Om ouppfyllda livsdrömmar. Särskilt utsatta för detta är kvinnor, men novellerna kan lika gärna handla om en man. Berättelserna är upprörande och går ej lätt att glömma.

Till boken

Dagordningen 
Historiskt och prisbelönt om hur nazisterna i Tyskland tog över kontrollen av Tysklands näringsliv och senare annekterade Österrike, med utblickar till andra länder. Med fokus på de som lät det hända, av naivitet, av egennytta, rädsla eller bara oförmåga att se sanningen.

De höga hattarnas borgerlighet med rötter i 1800-talet hade inget försvar mot de nya härskarna som kastade all etik och anständighet åt sidan. Knivskarp och ibland förbluffande skildring av en helt avgörande tid i världshistorien. Underhållande trots sitt dystra ämne. Viktig läsning!

Till boken

Priset på vatten i Finistère 
Underbara fantastiska modiga Bodil! Äntligen har jag läst denna klassiker. Väldigt underhållande, väldigt uppmuntrande. Du kan om du vill! Om du törs! Som för ”jag” i boken. Sälja allt, dra iväg och hitta paradiset. Fylla det med blommor och växter. Fylla livet med nya vänner och bekantskaper. Det går! Problem är till för att lösas.

Samtidigt är boken en tidsmaskin. Utgiven för drygt 20 år sedan. Redan då började Bodil kritisera och avslöja ”den sköna nya värld” vi idag lever i. Förskräckta många av oss, efter att ha sålts ut av våra politiker. Så att pengar och ”marknad” styr allt. Rasism och klassamhälle frodas. ”Jag” är mycket arg på dessa sakernas tillstånd! Redan för 20 år sedan.

Till boken

Berättelser från innerstaden 
Det här är en konstig bok, som tilltalar min filosofiska sida. Ett antal berättelser, några målningar, lite dikt om olika sorters djur som på denna jord vandrar. Jag försöker förstås hitta den logiska tråden, men inser att detta inte är en sådan bok.

Det här är berättelser att uppleva, som ett konstverk. Det är filosofi med svart ironi. En bok som kittlar din hjärna och som skapar eftertanke. Bjud in dina lite äldre barn till en sagostund och läs högt – jag är säker på att ni får en intressant diskussion efteråt om relationen mellan djur och människa.

Till boken

Den röda vintern 
Anneli Furmark porträtterar en bit av 70-talets historia förlagd i en norrländsk ort präglad av hårt arbete och kärvt klimat. I centrum står en familj, med vänsterprasslande mamman Siv, den tystlåtne buttre maken Börje och två barn som försöker finna sin plats i tillvaron.

Jämställdhetsfrågor, ensamhet, vänsterrörelsen, familjerelationer och grupptryck presenteras genom en serie bilder och korta dialoger. Allt ramas in av den norrländska bygdens bistra vinterklimat.

Att så mycket kunde sägas med bilder!

Till boken 

Future perfect 
Lex, Trip och Dora står i centrum i den här romanen, om en dysfunktionell familj som drabbas av Chandra. Chandra är flickan som alla blir hejdlöst förälskad i. Hon får en sällsynt makt över familjen. Men boken handlar i grunden om utanförskap och hur hård den dom är från ”alla” om du är annorlunda. Det handlar också om hur försvarslös du är som barn – att de förutsättningar du har som liten, präglar dig hela livet.

Boken är något svårsmält, men har man väl kommit in i den drabbas man av det oundvikliga i folkets (för)dom över den som inte beter sig som förväntat.

Till boken

Fakta

Josas bok: min berättelse 
Läs Josas bok – min berättelse av Marie Nilsson Lind. Det är gripande, smärtsam och drabbande läsning. Men även en ärlig och fin skildring av en älskad syster och deras liv och karriär tillsammans.

Josa är Josefin Nilsson, Maries älskade syster som nu är död. Misshandlad fysiskt och psykiskt i ett förhållande, så pass att hon och hennes kropp inte orkade längre.

Här får Josefin berätta sin historia, ett heligt uppdrag som Marie kallar det, en upprättelse. Josefin skrev minnesanteckningar sedan lång tid tillbaka och de kommer nu ut via hennes systers bok. Det är viktigt att berätta, många fler än man tror har varit med om det här skrev Josefin. Du måste LOVA att boken kommer ut bad Josefin sin syster många gånger. Här är den nu.

Läs den. Kanske kan den hjälpa andra, jag tror och hoppas det.

Josa skriver:

”Den här boken är till er som ställer den kanske mest typiska frågan:

- Det är väl bara att gå? Varför stannade du?”

Till boken

Det tysta arvet 
Överlevande, barn och barnbarn till överlevande romer berättar om vad som hände dem och andra romer under andra världskriget. De tillhör familjer som skickades till koncentrationsläger, som gömde sig i skogar och som såg människor avrättas på flykt.

Det är en välskriven och viktig bok.

Till boken

 

Det medeltida Uppland. En arkeologisk guidebok 
Jättefin, välskriven och lättanvänd guidebok för den historiskt intresserade. Går att läsa som ”fåtöljresehandbok” om man vill. Men den är perfekt för den som tänker sig resa till Uppland och planera utflykter. Vare sig man har anknytning till trakten eller ej.

För mig som är från Vallentuna var det särskilt roligt att läsa beskrivningarna av Jarlabankes bro och Vallentuna kyrka. En av de vackraste kyrkor man kan se, med sina ”röda” stenar.

Till boken

Fattigsafari 
Nej. Det går inte att skylla sociala problem på samhället. Du måste själv personligen ta ansvar för ditt liv. Ja, inte riktigt så enkelt formulerar författaren sin syn på hur ett liv i fattigdom bryts och hur sociala problem löses. Han har själv upplevt detta.

Alkohol och drogmissbruk, frånvarande mamma som dör alldeles för ung. Misstro från högre placerade i samhället, eget missbruk, kriminalitet, lögner och svek. Allt på grund av den ständiga stressen ett liv i fattigdom innebär.

Han berättar också om hur han ser på hela den industri som lever på fattigdomen. Välmenande socialarbetare, politiker, projektledare och andra. Vill de verkligen lösa problemen … En omskakande bok som vänder upp-och-ner på mycket av det vi är vana att tänka. Handlar om Glasgow, Skottland, men mycket kan överföras till oss i Sverige.

Till boken

 

Nybyggarnas liv 
Sammanfattning av författarens bokserie Nybyggarliv i Vilhelmina som utkom i sex delar åren 2012-2016.

En populärvetenskaplig bok om livet som nybyggare i södra Lappland, främst kring området Västra Fatmomakke i Vilhelmina socken, under sena 1800-talet och tidigt 1900-tal.

Boken är rikt illustrerad och tar upp sådant som åkerbruk, boskapsskötsel, jakt, fångst, fiske, hus hem och handel. Självhushållningen och dess förutsättningar påverkade nybyggarnas arbetsmetoder, seder, livsuppfattning och levnadssätt.

Till boken

Mat, myter & maskiner: Industrimatens ärorika historia 
Matforskaren Andreas Håkansson berättar i denna bok om historien bakom några av våra mest vardagliga livsmedel som till exempel, ketchup, öl och glass.

Visste du till exempel att ketchup kan spåras ändå bak till romarnas favoritsås garum som bland annat gjordes på fiskrens.

Det här är en perfekt bok för den som är vetgirig eller tycker om att lära sig mer om lite mer udda fakta.

Till boken

Kvinnorna som formade POP-historien 
Författaren berättar om musikerna som glömts och gömts. Hon drar fram historierna som sopats under mattan och synar poplexikon i sömmarna. Lexikon som påstår sig täcka musikhistorien glömmer bort kvinnorna som toppat listorna.

Boken är informativ, spännande och viktig. Någonstans ringlar sig tanken – vad händer egentligen med dem som inte representeras? Och vem är det som väljer vems historia som är viktig?

Till boken

Boken om Alga 
Har du någon gång spelat Monopol, Risk, Den försvunna diamanten eller Tjuv och polis har du spelat ett spel utgivet av Alga. I boken Boken om Alga av Orvar Säfström, Ika Johannesson och Jimmy Wilhelmsson får man en inblick i Algas stora spelkatalog samt glimtar ur bolagets historia och dess nyckelpersoner.

Från bildandet 1917 som en filial till Pressbyrån för att sedan på 1940-talet ge ut spel. Boken om Alga är en riktig nostalgitripp och väldigt trevlig att bara bläddra i och minnas.

Till boken

Det här förändrar allt: kapitalismen kontra klimatet   
Naomi Klein har skrivit flera samhällskritiska böcker där kapitalismen fått sina fiskar varma. Detta är inget undantag. Hon har jobbat med research till boken i 5 år. Det har resulterat i en rejäl tegelsten full med intresseväckande och alarmerande bevis på att mänskligheten står inför en katastrof.

Det här är ingen lättsam bok, även om den är lätt att läsa språkmässigt. Men det är en viktig och lärorik bok om vår samtid och om klimatförändringarnas konsekvenser.

Till boken

Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till  
Pär Holmgren skriver i denna bok personligt (får mig till och med att skratta till vid ett par tillfällen) och pedagogiskt om hur människan påverkar klimatet genom vårt ohållbara sätt att leva. Vi ser redan idag allvarliga och i många fall katastrofala konsekvenser av det, men inte minst kommer det att drabba kommande generationer.

Den fakta Per presenterar är relativt lättillgänglig utan att vara ytlig. Han lyckas också påvisa hur komplexa miljöproblemen är och förmedlar att världen står för betydligt allvarligare utmaningar än vad vi idag kan ana – men att det ändå finns hopp. Boken lockar mig till vidare fördjupning och varje kapitel avslutas med källor och lästips. En bok som bör läsas av alla!

Till boken

Unga

Allt det vackra är inte förstört 
Åh, vad jag tyckte om den här boken. Jag tyckte om den så mycket att jag mejlade författaren för att berätta hur mycket jag tyckte om den (och jo, jag fick ett trevligt tack tillbaka).

Det handlar om Ingrid, om vildmarken, om att hitta sig själv, om psykisk ohälsa och fysisk styrka, om kärlek och om relationen mellan en dotter och hennes mor. Och allt är nedtecknat med ett vackert språk som går rakt in i mitt hjärta ...

Till boken

Happy Place 
Den här boken drog in mig, nästan mot min vilja, och jag kunde inte sluta läsa. En skolklass åker på skolresa till en ö, men det som skulle blivit ett sätt att få ihop en ganska spretig åttondeklass förvandlas till en klassisk mardröm.

Öns natur sätter sig emot dem, men det är bara tre av ungdomarna som ser vad det är som är på väg att hända. Elias, Ester och Joseph måste tillsammans sätta sig till motvärn mot mörkret.

Imponerande skriven av just åttondeklassare tillsammans med en lärare. Absolut läsvärd!

Till boken

Önskebrunnen 
Josh, Chelle, och Ryan är bästa vänner. En sommardag inser de att de saknar busspengar och bestämmer sig för att ta mynt som ligger i en gammal brunn i skogen. Efter ett tag börjar det hända mystiska saker och det visar sig att de har tagit mynt från brunnshäxan. För att betala tillbaka måste de tjäna brunnshäxan och hjälpa till att uppfylla önskningar.

Till boken

Barn

Frallan har en hemlighet 
Frallan gillar hemligheter. Och sin mormor. Mormor har födelsedag på julafton så hon ska få den bästa födelsedagsklappen nånsin – en hemlighet som bara Frallan vet om. Men innan det blir julafton blir Frallan ledsen på mormor, för hon verkar bara bry sig om sin symaskin och sitt nya barnbarn; bebisen Hanna.

En lättläst bok om en kavat tjej och hennes vardag.

Till boken

Glitterflickan 
Det är sommarlov och Eva-Lottie ska bo med sin mamma i ett gammalt hus på landet. Här ska mamman som är författare skriva klart sin bok. Mamma är fullt upptagen vid datorn och Eva-Lottie har det rätt trist. En dag stöter hon dock på den gamla damen Gloria och hennes katt, som bor i huset sedan många år tillbaka.

Eva-Lottie bestämmer sig snart för att själv skriva en bok – en spökbok. Och när mystiska och läskiga saker händer får Eva-Lottie mycket inspiration till boken … dessutom har Gloria har något att berätta, som hon aldrig berättat för någon förut.

Glitterflickan är en välskriven, fin och spännande mysrysare för nio år och uppåt. Författaren väver också skickligt in ämnen som identitet och normer. Och om man själv är eller vill bli en skrivande person är det ett extra plus att få följa både mammans och Eva-Lotties skrivprocesser.

Till boken

Knäckarbanketten 
Hertigen Ludbert ska ha en stor fest i tre dagar med flera hundra olika maträtter för att inviga sin nya dyra trädgård. Hans avundsjuka tvillingbror hertig Odert sprider planer att förstöra festen. I köket arbetar Lill Amund vars uppdrag är att mata grisarna med de rester som blir över.

Tillsammans med Ludbert dotter Ottilia, som känner avsmak för hovets frosseri och slöseri, blir Amund indragen i Odberts planer. Boken innehåller ett riktigt äventyr med stridslystna harar, vidriga vidunder och en och annan skuggfoting. En perfekt högläsningsbok med fina bilder av Emil Maxén.

Till boken