Boktips lättläst

Jessica tipsar om lättlästa böcker

Unga och vuxna

Bloggtantens Bravader 
Anita blir uppsagd från sitt jobb där hon arbetat i 15 år. Rådvill funderar hon över vad hon nu ska göra med livet. Det finns väl ingen som vill ha en medelålders kvinna.

Anitas son tipsar henne om att hon ska starta en blogg men Anita har ingen aning om vad en blogg är men börjar samla på sig en massa information och till sist startar hon upp en egen blogg. Anita får fullt att göra med bloggen och helt plötsligt blir hon även erbjuden ett reklamjobb. Det här är en mysig feelgood om att helt plötsligt bli arbetslös som medelålders kvinna.

Till boken

Noors trädgård 
Noor är uttråkad och känner sig ensam. Hennes barn är vuxna och har sitt eget liv, hennes man jobbar hela tiden och på jobbet som värdinna i tvättstugan i fastigheten där hon bor bråkar de boende mest om tvätt och tvättider.

En natt drömmer Noor om den trädgård som hennes mormor hade i Iran. Massor av prunkande och doftande blommor och en fontän med mosaik som tronar mitt i trädgården.

Noor är ledsen och känner att ingen vill lyssna och prata med henne men när hon en dag går på ett möte i föreningen om upprustning på gården får hon en massa idéer. Tyvärr tycker inte mannen från kommunen att gården ska förvandlas till en doftande oas utan vill bygga ett stort sophus istället. Noor blir ledsen men vägrar ge upp. Det här är en fin bok om förlust, vänskap och hopp.

Till boken

Sjöbergs affär - Ny i butiken 

På Sjöbergs affär jobbar sex personer med olika problem men de anställda är duktiga på att hjälpa varandra. Helenas son Kalle är ledsen och vill inte gå i skolan. Han tycker att matte är tråkigt och han vill helst rita.

En dag bestämmer de att han ska ta en paus från skolan och göra praktik på Sjöbergs affär istället. Där träffar han Karolin som går på hans skola. Hon jobbar i butiken på helgerna och pluggar på vardagarna.

Hon vill bli ingenjör berättar hon för Kalle och då måste man plugga mycket. Kalle känner sig plötsligt mycket gladare sedan han började träffa Karolin i butiken. Ska Karolin få honom att tycka om skolan igen.

Till boken

Sjöbergs affär - Ut med hunden 

Alexandras sambo är allergisk mot hunden Ludde. Alexandra som är chef på Sjöbergs affär är ledsen över det och inser att hon måste sälja Ludde till någon annan.

En man från Stockholm kommer och vill köpa Ludde men Alexandra tycker att Stockholm är för långt ifrån Göteborg där hon bor. Hon vill kunna träffa Ludde ändå trots att han inte bor hos henne längre. Pekka jobbar också på Sjöbergs affär och är ensam och ledsen sedan hans fru flyttat till ett ålderdomshem. Kan Ludde göra honom glad igen?

Till boken

Sjöbergs affär - Bråk i bilen 

Johan och Fadi jobbar på Sjöbergs affär. Johan har bil, det har inte Fadi. Fadi kommer ofta sent till arbetet för att han ska lämna sin son Erik på förskolan och spårvagnen är alltid sen. En dag får Fadi åka med Johan. Det tycker han är jättebra och vill åka med varje dag.

Johan tycker inte riktigt att det är en bra idé eftersom Fadi pratar så mycket och det kostar mycket i bensin. Sedan stökar Fadi ner så mycket i hans bil också. Johan vet inte riktigt hur han ska säga det och en dag spiller Fadi på Johans tröja då blir han jättearg men så dyker plötsligt Fadis syster Samira upp och ska åka med i bilen även hon. Samira är väldigt vacker tycker Johan.

Till boken

Languages