Languages

Åsa, Gunilla, Jörgen, Carin, Birgitta, Elena, Mats och Ulf tipsar om romaner

 

Dagordningen 
”Vi faller aldrig två gånger i samma avgrund. Men vi faller alltid på samma sätt, i en blandning av löje och skräck.” Så skriver Eric Vuillard.  Hans bok Dagordningen handlar om nazisternas maktövertagande 1933 och går fram till Anschluss 1938 när Tyskland annekterade Österrike. 123 sidor makalös läsning! Även om vi månne är någorlunda bekanta med skeendet och historien så är det här så smart och välskrivet så en trillar omkull.

Läs den!

Till boken

 

Vårt värde 
Oj så hon kan skriva! Det är 1970-tal i Luleå. Tonårsdottern berättar om sitt liv med sina föräldrar som har rötterna i Tornedalen. De lever i ett gränsland mellan olika språk, land och stad och gamla seder och nya, de är gränspersoner! Som dottern säger: ”De hade, såvitt vi förstod, avlat oss på ett språk och sedan uppfostrat oss på ett annat”.

Till boken

 

 

Stormfåglar 
Den stora trålaren Måsen har varit på storfiske och är på väg tillbaka till hemmahamn på Island. Besättningen är på 32 man, maskinister, fiskare, båtsmän, kockar… Då kommer stormen och det värsta som stormen medför, nedisningen. Hela fartyget täcks av is som de förtvivlat försöker hacka bort för att inte gå under.

Det är spännande och gräsligt och väl beskrivet. För den som gillar Deadliest Catch är detta utmärkt läsning. Samt ännu en påminnelse om att sjöliv inte är någon dans på rosor.

Till boken

 

Bomullsängeln 
Första boken om Hilda, en planerad serie som ska handla om kvinnors liv och arbete i Sverige och Finland under nittonhundratalet. Hilda föds 1905 i en bondesläkt utanför Vasa. Hon föds som oäkting, hennes biologiska mor får ”stirrsjukan” och kan inte ta hand om flickan och Hilda växer upp litet på nåder i familjen.

När hon är i 17-årsåldern blir hon gravid och körs på porten. Efter några turer kommer Hilda och hennes väninna Helli till Vasa och får arbete på Bomullsfabriken. Nu vill de få möjlighet att leva och styra sina egna liv. En mäktig historia ur kvinnors perspektiv. Jag ser fram emot fortsättningen!

Till boken

 

Vi möts på museet 
Brevroman om Tina, lantbrukarhustru i England, som är intresserad av Tollundmannen, ett mosslik från 300 f Kr. Hon skriver till det museum i Danmark där Tollundmannen finns bevarad och får svar av Anders, intendent på museum i Danmark.

Breven utvecklar en djup vänskap mellan de två, där de under 1½ år berättar om sina ensamma liv för varandra. Han berättar om sin döda hustru och dottern som blir gravid som ensamstående. Hon berättar om vardagsliv med make och tre vuxna barn, dottern som oväntat flyttar och till slut den katastrof som får henne att bryta upp.

En trevlig och lättsam bok trots att den inte väjer för svårigheter i relationer och inte har något definitivt lyckligt slut.

Till boken

 

Vinternoveller 

Ingvild H. Rishøis novellsamling utkom på norska 2014 men det är alltså först nu den finns i svensk översättning.”Vinternoveller” består av blott tre berättelser, alla handlar om samhällets utsatta. Vi möter bland annat en man som släppts ur fängelset med nya insikter och som slåss mot sitt tvivel inför mötet med sin son. Och vi möter den ensamstående mamman som inte har råd att ta bussen hem, vilket hon och dottern hade behövt eftersom det är minusgrader och dottern kissat på sig.

Den sista – ”Syskon” – är närmare 70 sidor lång. Den handlar om 17-åriga Rebekka, som hittar ett illavarslande brev adresserat till hennes psykiskt instabila mor och som därefter rymmer hemifrån med sina småsyskon, i ett försök att rädda familjen från oundviklig splittring. Rishøi varvar de tre barnens kyliga vinterpromenad mot stugan där Rebekka tänkt ta skydd, med tillbakablickar på familjens sorgtyngda, stökiga förflutna, och förser på så vis novellen med en intensiv laddning.

Hon gestaltar förtvivlan med små, enkla medel, vilket gör den än mer övertygande; ”Syskon” är en fantastisk berättelse. Rishøis noveller är alla skickligt dramaturgiskt berättade. Historierna glider elegant mellan olika tidsperioder. Här finns en mystik och en nyfikenhet som aldrig släpper greppet om läsaren. Rishøi bevarar skickligt spänning novellerna igenom. Som läsare vill man hela tiden veta mer, samtidigt som inledningen inte blir för späckad och omgående greppar tag. Språket är både intensivt och mjukt. Lättillgängligt och vackert. Karaktärerna tänker de där tankarna som både är originella och igenkännbara. I samtliga noveller finns också det vackraste i människan – omtanken.

Det är en novellsamling som med rätta har fått mycket positiva recensioner. Det här är en sån där bok som i veckor kommer skänka mig lycka och inspiration. Läs den!

Till boken

 

Den underjordiska järnvägen 

Whiteheads roman utspelar sig i den amerikanska södern på 1820-talet. Bokens främsta huvudperson är slavflickan Cora som en dag får hjälp att fly via den underjordiska järnvägen från bomullsplantagen i Georgia. I verkligheten var ”den underjordiska järnvägen” en benämning på alla de svarta och vita personer som hjälpte slavar att fly norrut men i Whiteheads bok är det en riktig järnväg nere i underjorden med tåg, lokförare och stationsföreståndare.

Coras ägare skickar ut sina slavjägare för att fånga henne. Bokens skildring av flykten är oerhört spännande eftersom vi vet att Cora kommer att torteras och dödas om hon förs tillbaka till plantagen för att avskräcka andra slavar från att försöka fly. Romanens skildringar av slaveriets fasor är ohyggliga och även skildringen av hur människor som har börjat acceptera svarta i samhället helt plötsligt kan förvandlas till en blodtörstig lynchmobb på grund av rykten och rädsla.

Jag tycker att boken verkligen får fram det fruktansvärda med de system som tillät människor att bli egendom men skildrar också den rasism som finns än idag.  Detta är en riktig bra bok om en av de mörkaste perioderna i USA:s historia. Romanen är också en riktig bladvändare genom att en vill veta hur det ska gå för Cora om hon ska lyckas att överleva och bli fri.

Till boken

 

Mina vänner 

I förordet skriver Kristoffer Leandoer att ingen som läst Mina vänner glömmer den, och att vi alla någon gång nog känt oss som den ensamme huvudpersonen Victor Bâto i hans sökande efter att få ingå i ett sammanhang, att få vara behövd och att få bli bekräftad, att ha pengar… och att ha en vän. Men Victor Bâton är inte en god människa. Han är avundsjuk och missunnsam och visar inget intresse för andra människor han tänker sig ska bli hans vänner.

För att framkalla medlidande går han med böjt huvud och tunga steg och låtsas gråta när någon närmar. Victor är en man utan egenskaper, utan sammanhang och, framför allt, utan vänner. Mina vänner handlar om en människa som vill bli sedd och om skammen i att inte vara det. Mina vänner är en bok om som man absolut ska läsa - och låtsas att man inte känner igen sig i.

 

Till boken

 

Hon som vakar 

Elenas liv har kraschat, hon har separerat och hyr tillfälligt ett hus för att samla ihop sig, fatta beslut och skriva. Det är inte så lätt, hon har skrivkramp och det enda hon får till är enklare lektörsuppdrag som inte kräver så mycket. I brist på annat börjar hon lägga märka till sin omgivning, speciellt grannarna i huset mitt emot väcker hennes intresse, ett vackert par med en tonårsson. Ganska snart får hon en stark känsla av att allt inte är OK. Hennes misstankar bekräftas när sonen Leo tar kontakt med henne och visar tydliga tecken på att må dåligt.

Elena går helt upp i grannfamiljen, skuggar dem på stan och börjar skriva om det hon tycker sig se - svartsjuka, galenskap, död. Någon är i stor fara, hur ska hon kunna förhindra att något hemskt inträffar?  Till sist blir man som läsare helt brydd – vad är det som händer egentligen? Varför är Elena så besatt? En krypande skildring av ett kärleksförhållande som utvecklas till ett sjukt tillstånd där en av parterna är beredd att döda för att behålla kärleken.

Till boken

 

Det kommer aldrig vara över för mig 

Huvudpersonen är Georgina, en kvinna i trettioårsåldern. Hon hade haft en hemlig pojkvän i gymnasiet, Lucas. Något hände på skolbalen och sedan dess har Georgina gått i terapi och inte lyckas med speciellt mycket i livet. När hon får sparken från ett helt fruktansvärt jobb som servitris samma dag som hon upptäcker sin alldeles särskilt hopplösa pojkvän i sängen med sin agent, ändras något hos henne. Hon sörjer varken jobbet eller pojkvännen och ett nytt mycket bättre jobb på en pub dyker upp. Tyvärr är det den hemliga pojkvännen från gymnasiet som är hennes chef. Och han känner inte alls igen henne!

Boken handlar om tappad självkänsla och att finna tillbaka till sig själv och stå upp för sig själv. Det handlar om djupa sår och att förstå att allt inte är ens eget fel. Som alla feelgood romaner har den här boken är lycklig slut. Men vägen dit är inte enkel och rak. McFarlane är riktigt skicklig på att blanda det lättsamma med allvar och den här gången faktiskt en hel del svärta. För de som är obekant med hennes författarskap rekommenderar jag att läsa hennes tidigare böcker.

I en intervju sa Mhairi McFarlane att hon inte ville skriva klassisk chiclit om vikt, shopping och maxade kreditkort, utan något annat som faktiskt handlar om “riktiga” kvinnor med “riktiga” förhållanden. Målet är att det ska bli mer allmänmänskligt än litteratur endast för kvinnor. Manliga vänner är en viktig del till exempel. McFarlane talar om hur hon, som kvinna 30+, har många vänner som separerar och skiljer sig. Snart kommer det inte ses som självklart att en kvinna i 40-50-årsåldern är gift. Berättelser om kvinnor kan därför inte bara handla om att få en man, eller gifta sig.

Till boken

 

Den stillsamme amerikanen 

Mannen som aldrig fick nobelpriset. Det känns som att alla hans romaner har aktualitet idag trots att de är skrivna för årtionden sedan. Den här boken tar upp ämnen som personligt mod, svek, verklighetsflykt, ansvar, kärlek, vänskap, förräderi. De avhandlas inom ramen för en diskussion om kolonialism och ett orättfärdigt krig. Med terrorism som utgångspunkt. Boken är klar, tydlig och lättläst. Jag påstår att ingen kan skriva dialog så bra som Greene.

Till boken

 

Skattsökaren 

En helt fantastisk läsupplevelse! Trots att den skildrar hur en omöjlig dröm kan styra en människas livsval och levnadsbana bygger boken på faktiska händelser ur författarens förfäders liv. Det handlar om fantasier som sjörövarskatter! Trots alla sorger och svårigheter boken beskriver är det en underbar hyllning till naturen, kärleken och följ dina drömmar. Sjöresan med segelskeppet som är en stor del av berättelsen är bland det vackraste man kan läsa. Författaren är nobelpristagare.

Till boken

 

Kvinnan på övervåningen 

Nora Eldridge är fyrtiotvå år och arbetar som lågstadielärare i en stad i USA. Hon är ogift och barnlös och hennes ungdoms konstnärsdrömmar tycks alltmer avlägsna. Men så kommer hon i kontakt med den glamorösa familjen Shahid när deras son börjar i hennes klass och hennes konstnärsdrömmar väcks åter till liv och hon börjar ifrågasätta sitt liv. Men är inte allt redan för sent?

Till boken

 

Fiskarmännen 
Obioma är en ung nigerian som skrivit en grym saga som påminner om de grekiska tragedierna. Den äldste sonen i en syskonskara spås av en galen trashank bli mördad av sina bröder. Profetian får misstron att växa mellan bröderna och sätter igång ett katastrofalt händelseförlopp. En modern klassiker!

Till boken