Languages

Anna, Jessica och Sassas skönlitterära boktips om rymden

Unga

Linux: Uttagningen
Handlingen utspelar sig i ett framtida Stockholm där vi får följa den unge Linux mot hans drömmar. Linux har en riktigt stor dröm, han vill bli rymdpilot. Varje kväll studerar han stjärnorna och drömmer att han själv navigerar en egen rymdfarkost och får upptäcka rymden som ingen annan gjort. En dag får han reda på en tävling som ska äga rum på Gröna Lund. Vinsten är att få bli rymdambassadör och flytta till den bebodda rymdstationen Kristallstaden som befinner sig i en omloppsbana runt jorden. Linux blir antagen men sätts på hårda prov. Dessutom krävs det att man är bra på matte vilket är en av Linux svagheter. Det här är den första delen av tre. De andra heter Kristallstaden och Pandemi.

 

Till boken

 

9-12 år

Rymdresan 
Markus och Mariana är syskon och tillsammans med den excentriske farbror Albert är de med om olika äventyr. Nu har Albert byggt en raket som måste testas, den ska ta dem ända till Mars och för att de ska komma tillbaka till samma tid som de åkte från måste de åka genom ett svart hål på hemvägen. Albert har räknat ut hur det ska gå till men som vanligt är det något som går fel och de hamnar i dinosauriernas tid istället. Har faktakapitel på slutet.

 

Till boken

 

Restips för utomjordingar: din guide din planeten jorden (samling) 
Roliga tips från barn indelat i olika kategorier. Om en utomjording landar på jorden ska den kunna få hjälp via denna guide, till exempel grejer som är bra att ha, hur människor ser ut, hur man får vänner på jorden och så vidare.

 

Till boken

 

 

Allan Zongo – killen från rymden (lättläst bokserie) 

Max är en vanlig kille förutom att han har en rymdkille som heter Allan boende hos sig. Allan kraschade med sitt rymdskepp och behöver hjälp att laga det. Nu har Allan talanger, han kan radera människor minne och göra om sig så han ser ut som någon annan, till exempel föreställa Max pappa. När en har en Allan från Zongo boende hos en kan vad som helst hända!

 

Till boken

 

Det svarta hålet 

Mariana och Markus är syskon. Deras farbror Albert låter dem följa med på en resa ut i rymden. Resan leder dem rakt in i ett svart hål som är många miljoner gånger tyngre än solen. Ibland händer det att partiklar och rymdstenar slukas av hålet. Det som slukas av det svarta hålet kommer aldrig tillbaka igen. Syskonen och farbror Albert får uppleva en massa märkliga fenomen som sätter dem i situationer de aldrig varit om förut.

Boken som har temat kvantmekanik är en blandning mellan fantasi och fakta och tanken menar Fuglesang är att barnen ska lära sig om verkligheten men samtidigt öka nyfikenheten och stimulera till att vilja veta mera. Boken som också är den fjärde i en serie om Mariana, Markus och deras farbror avslutas med en ”fakta och fantasi-del” där man kan få reda på mera kring bokens ämne.

 

Till boken

 

Uppdrag Silverstjärnan (första boken i en serie) 

Rymskeppet Voya har rest genom rymden i tusentals år för att nå planeten Roxera när den stöter på något nytt och okänt. Arena, huvudpersonen, drömmer om att bli rymdingenjör men har inte några stora förhoppningar om att få chansen men det okända ger henne en väg in och tillsammans med sin vän Neval måste de ge sig ut på ett livsfarligt uppdrag för att ska kunna resa vidare mot Roxera.

 

Till boken

 

Världarnas krig 

Världarnas krig är en science fiction klassiker väl värd att läsa. Förutom en bra och spännande berättelse är skildringarna väldigt realistiska. Handlingen utspelar sig i England där plötsligt en dag ihåliga meteoriter av metall, fyllda med marsmänniskor landar på den engelska landsbygden…Boken finns också på engelska.

 

Till boken

 

6-9 år

Midnatt på månen (serie nr 8 i Den magiska trädkojan) 

Hanna och Viktor förs denna gång av den magiska trädkojan ut i rymden och hamnar på en rymdstation. En riktig äventyrsberättelse där det en behöver vara både smart och modig.

 

 

Till boken

 

Leonora och glasplaneten (första boken i en serie) 

Den första boken i en serie om rymdvarelsen Leonora. Hon tar en rymdhoppa utan att fråga om lov och med sin hjälpare Bobo kraschlandar hon på glasplaneten och då har knappt hennes äventyr börjat!

 

 

Till boken

 

Sassa tipsar om faktaböcker om rymden

9-12 år

Min stora guide till stjärnhimlen 

En väldigt bra faktabok för den som vill lära sig om hur man hittar stjärnor, galaxer och planeter. Tydliga illustrationer. För 9-12 år, men passar utmärkt även för unga.

 

Till boken