Languages

Anna tipsar om Fantasy och Science Fiction

Unga

De hemlösas stad 
År 2035 sveper det in stormar och stora monstervågor över Finlands sydkust och även andra delar i världen. Alla på sydkusten som överlever evakueras till en stad som heter Jyväskylä. Där lever man i ett skyddat område med stängsel runt staden, de som bestämmer i staden har koll på alla invånare och det barnen får syssla med är att spela kantele, ett musikinstrument, och sport. De vet inte mycket om världen utanför.

Femton år senare är Lilja 15 år och hon vill ta reda på mer om sitt ursprung, hon vet att familjen flyttade från Helsingfors när hon var bebis och att hennes faster blev kvar där. Nu vill hon veta om hon fortfarande lever men hennes föräldrar vill aldrig prata om livet i Helsingfors så Lilja bestämmer sig för att rymma dit. Det visar sig att människor från andra delar av världen har bosatt sig där efter att deras hem försvunnit och det är mest indier och kineser som lever på ett helt annat sätt än vad Lilja är van vid. Hon blir adopterad av en indisk familj samtidigt som hon ska försöka hitta sin faster.

Till boken

 

Matchad 
Cassia ska snart fylla 17 år och det är dags för henne att bli matchad med sin livspartner. Allting bestäms av Samfundet så att ingenting lämnas åt slumpen. Cassia blir till sin stora förvåning matchad med sin bäste vän Xander men när hon efter ceremonin ska titta igenom Xanders data på ett microchip blixtrar istället ett annat ansikte förbi, Ky Markhams. Har något blivit fel? Vem är Cassias livspartner egentligen? Cassias liv tar en oväntad vändning och hela hennes världsbild förändras. Första delen i en triologi.

Till boken

 

Mitt namn är O 
O är framavlad för att arbeta för härskarna. Härskarna styr allt och planerar människors liv innan de ens har fötts. O och alla andra framavlade är oskrivna blad som kan förändra sig och formas precis som härskarna vill. De får inte ha någon egen vilja men O tänker ändra på det. I smyg har O skapat sig själv och nu bryter hen sig in i Englands centralbank för att förstöra den sak som gör att härskarna finns så att alla människor blir fria.

Till boken

 

9-12 år

I bläckfiskens tecken
Kapten Prometeus är privatdetektiv i New Amsterdam, Mats är hans medhjälpare. I New Amsterdam lever människor och ujos, utomjordingar, sida vid sida och kapten Prometeus har ett stort nätverk tack vare att han varit kapten i rymdhären och är expert på interplanetariska förhållanden. Han och Mats är på jakt efter någon som har stulit raketer och de verkar vara honom på spåren men så kommer en ny klient vars dotter är försvunnen och i jakten på henne inser de att raketstölderna är något mycket större än vad de trott.

Till boken

 

Tor och magins mästare 
Tor och Loke ger sig av mot Jättarnas land för att utmana dem i strid. Tor som är åskguden tror att han lätt kan ge jättarna en match. På vägen tar de med sig två syskon, Röskva och Tjalve, som tjänare och när de ska slå läger hittar de en grotta att sova i. Det visar sig dock vara en jättes handske och jätten väcker dem med sitt snarkande. Tor försöker slå till jätten med sin hammare men lyckas inte och nästa dag följer de efter honom till jättarnas borg. Där får de höra att de bara får stanna om de kan visa upp en speciell talang. De gör sitt allra bästa men ändå når de inte ända fram, det är nästan som magi och Tor blir argare och argare.

Till boken

 

Piraternas fånge 
Året är 2216 och på grund av klimatförändringarna ligger världen under vatten. Datorer och teknik som vi är vana vid finns inte längre, det är som att man gått tillbaka i tiden och alla är rädda för pirater. Lilly bor med sin farmor i en by, en dag kommer piraterna och härjar i byn och de dödar Lillys farmor. Det visar sig att de egentligen är ute efter Lillys havskatt. Den är värdefull eftersom den vägleder på havet och visar var det finns grund.

De får inte tag i den men däremot får de tag i premiärministerns dotter Lexy som råkar vara på besök i byn. De tar henne som gisslan så att de kan starta krig med engelska flottan. Lexys faster tror att de kan få henne fri om de byter henne mot en värdefull juvel men eftersom alla män skickats ut i kriget finns ingen som kan förhandla med piraterna. Lilly bestämmer sig för att försöka och klär ut sig till kille och ger sig iväg mot London med juvelen. Under resan inser hon att juvelen inte är en vanlig juvel utan ett slags dataspel. I London träffar hon på en piratpojke som heter Zeph och tillsammans ska de försöka befria Lexy.

Till boken

 

Piraternas skatt 
Fortsättningen på Piraternas fånge. Lilly och Zeph har befriat Lexy men Zephs pappa blev dödad i kriget. Zeph är på väg att bli boss över sina pirater men hans halvbror Roba vill hellre ha den posten. Kriget mellan pirater och engelsmän fortsätter i London och dessutom har en superdator vaknat och skickar ut stora robotar som skrämmer folket. Lillys dator börjar få slut på sina batterier och inser att superdatorn kan hjälpa den men det blir inte lätt. Det verkar som att alla är nära döden mer än en gång.

Till boken

 

Odd och frostjättarna 
Odd lever på vikingatiden, hans pappa har dött och själv har han blivit halt efter en olycka i skogen. När hans mamma ska gifta om sig rymmer han ut i skogen och gömmer sig i sin pappas gamla skogshuggarkoja. Där somnar han och vaknar av att det krafsar på dörren, utanför står en räv. Den visar att Odd ska följa efter den och det gör Odd. Ovanför dem flyger en stor örn. Efter en stund kommer de fram till en björn som har fastnat med benet under ett träd. Odd blir först rädd för björnen då de kan vara farliga. Men han förstår sen att djuren har bett honom om hjälp.

Odd tar sin yxa och hugger av trädet så att björnen kan komma loss och sen följer djuren med honom till kojan, även örnen. På natten vaknar Odd av att han hör röster men det finns inga andra människor där och han inser att det är djuren som pratar. Det visar sig att djuren är förvandlade, egentligen är det Tor, Oden och Loke som har blivit förtrollade av frostjättarna som har tagit Tors hammare. En evig vinter är på väg och de behöver hjälp av någon att bryta förtrollningen.

Till boken