Trovärdig eller inte?
Hur kan man bedöma om en källa är trovärdig eller inte. I detta avsnitt kommer vi gå igenom några verktyg som hjälper dig att göra en bedömning när du ska granska källor. Ta för vana att alltid tänka kritiskt.
Tips
Ursprungskällan - ett av de bästa verktygen är att leta sig fram till ursprungskällan. Risken finns alltid att källan kan ha förvanskats i andra källor som hänvisar till ursprungskällan.
Plats - var påstås det ha ägt rum? Kan du bekräfta uppgifterna?
Tidpunkt - när påstås det ha ägt rum? Kan du bekräfta uppgifterna?
Vem är ansvarig för informationen? - är författaren namngiven? Är författaren expert på området? Är det en myndighet eller en organisation som ligger bakom texten?
Bilder - finns det bilder från händelsen? Här kan du göra en bildsökning. Se länk nedan "granska artiklar med Viralgranskaren".
Innehåll - är texten objektivt formulerad? Kan du bekräfta faktauppgifterna?
Jämföra källor - finns det fler artiklar som säger samma sak om samma händelse? Säger de olika bör du vara uppmärksam.
Publicering - var har författaren publicerat texten?
Muntligt berättande - stämmer det som personen säger? Kan du bekräfta det genom att prata med andra, kan du söka på påståendet på nätet?
Källkritik på internet
Källkritik på internet skiljer sig till en viss del från traditionell källkritik som mest fokuserar på tid och rum, det vill säga var händelsen ägt rum och när. På nätet går allt så mycket snabbare. Det är därför viktigt att du läser inlägg kritiskt och att du tänker dig för innan du delar inlägg.
Om du vill veta mer rekommenderar vi