hbtq-boktips-bibliotekspersonal

Languages

Ida, Erika, Emma, Janken, Ulf och Carin tipsar om böcker med hbtq-tema

Regnbågsfamiljer

3-9 år

Julian är en sjöjungfru
När Julian åker tunnelbana med mormor ser han tre fascinerande personer som ser ut som sjöjungfrur. De har fantastiskt hår och har klänningar med släp. När Julian kommer hem kan han inte sluta tänka på mötet i tunnelbanan. Med hjälp av mormors gardiner, halsband och krukväxter blir drömmen förverkligad.

Till boken

Hästen & Husse i skärgården
När man är som man är, då är man som bäst. Det tycker Hästen och Husse, som kanske egentligen är en hund och en matte. Här får du följa med dem ut i skärgården på ett semesteräventyr.

En bok för samtal om viktiga frågor kring identitet, tolerans, respekt och att våga vara den man är.

Till boken

Pappornas bebisresa 
Ett barn växer i magen. Max och Bo längtar. De får vänta länge. En vårdag är det äntligen dags för bebisen att komma ut. Följ med på resan från ett litet frö till en färdig bebis. En resa fylld av kärlek och nyfikenhet.

Till boken

 

Välkommen Tango 
Pingvinhanarna Roy och Silo vill gärna ha en unge. De bygger ett bo precis som de andra pingvinparen och de tar en sten som de ruvar på. Men stenen vill inte kläckas. Deras skötare hjälper till och ger dem ett ägg från ett annat pingvinpar.
Ur ägget kommer Tango, den första pingvinungen med två pappor.

En fin bilderbok som bygger på en sann berättelse.

Till boken

Nappresan 
Esters pappor tycker att Ester är stor och ska sluta med napp. Hon slänger sina nappar i soptunnan och saknar dem inte alls till en början. Men så kommer natten och då inser hon att hon visst saknar sina nappar. Tillsammans med sin tygkänguru ger hon sig ut i natten för att hämta tillbaka napparna.

Till boken

Pyret fixar frukost 
Pyret vaknar först och försöker väcka sin pappor, men de bara fortsätter sova.
När Pyrets mage börjar kurra beger sig Pyret till köket för att göra frukost till sina pappor.

En fin bok på rim som passar de minsta.

Till boken

Ebbe leker familj 
Ebbe och hans kompisar på förskolan ska leka familj. Men alla har olika idéer på hur en familj ser ut. Hur många föräldrar ska det vara egentligen? Och hur ska de bo? Det blir lite svårt att komma överens!

Till boken

Värsta prutten, Lolly! 
Lolly har upptäckt att man kan göra pruttljud med armhålan. Hon kan inte sluta! Pappa Peter tycker hon är duktig, pappa Anders tycker det är pinsamt. Hon får följa med Mamma Mia på en fin fest där hon ABSOLUT inte får prutta… hur kommer det gå?

Till boken

Ungdom

När droppar faller
Tinna är 16 år och har aldrig varit intresserad av någon, aldrig kysst någon och hennes kompisar tjatar ständigt på henne att hon måste hitta en kille att kyssa.
Alex är den som håller sig mycket för sig själv, som går med hörlurar på och läser mycket böcker.
De lär känna varandra och utvecklar en stark vänskap.

En bra bok som identitetssökande och sexualitet.

Till boken

Ingen normal står i regnet och sjunger
Bra bok som tar upp många bra saker. Hur man förväntas vara som tjej och hur man förväntas vara som kille. Att känna sig annorlunda och därför inte passa in.
Det svåra valet mellan den stora kärleken och vänskapen med bästisen. Lättläst och underhållande.

Till boken

 

Hockey, bänkvärmare och bögar  
Adrian är 13-år men så duktig på hockey att han får spela med de som är ett år äldre. Han har stora chanser att bli hockeyproffs men pressen är hård. Dessutom är han kär i sin kompis Robin. Men det vågar han inte berätta för någon. Istället brer han på med homofobiska skämt i omklädningsrummet.

Boken handlar mycket om jargonger, förväntningar och grupptryck.
Den passar både dig som spelar hockey och dig som aldrig gjort det.

Till boken

 

Hemsökta  

Elin och Denise har fått sommarjobb som husvakter i ett lyxigt hus på en ö i havet. De väntar sig en perfekt sommar med mycket sol och bad, helt ensamma i det stora huset.

Men är de verkligen helt ensamma?

Öns mörka historia nystas upp för dem, och utan båt för att ta sig till fastlandet eller kontakt med omvärlden blir det till en skräcksommar.

Till boken

Baby Jane  

Bokens berättare träffar den spännande och äldre Piki. Kärlek uppstår, eller en form av kärlek är det i alla fall. Men med tiden börjar berättaren förstå att det är något som inte stämmer.

Pikis rutiner, alkoholvanor och motvilja för att gå utanför dörren kontrollerar hela hennes liv. Flickvännernas tröstande ord når inte fram och sorgen är svår att bära. Hur kom det sig att stans coolaste tjej blev en fånge i sitt eget hem?

Till boken

Cirkeln  
Cirkeln-trilogin är svårt att sammanfatta på bara några meningar. Det är en bokserie om magi, vardag, mysterium, vänskap, kärlek och hbtq. Med en hel grupp ungdomar som huvudpersoner får vi lära känna alla möjliga olika sorter människor. De enas trots sina olikheter kring vetskapen om att de, med hjälp av nyupptäckta magiska krafter, ska rädda jorden från undergång.

Min absoluta favoritbokserie när jag var 17, har du inte läst den har du missat något helt magiskt! Cirkeln är första delen i serien.

Till boken

Om jag var din tjej  
Amanda har fått en chans att börja om på nytt. Här känner ingen till trakasserierna och mobbningen som hon fick utstå för att hon föddes i fel kropp. Här är hon bara Amanda.

Men när hon träffar Grant och ett gäng kompisar känns det viktigt att berätta sanningen, berätta allt. Men då kanske hon förlorar sin chans till en ny start, och livet blir till ett helvete igen. Hur mycket är sanningen värd?

Mycket bra bok av och om en tranperson. Genom tillbakablickar får vi se hur livet var för Amanda innan nystarten och relationen till föräldrarna målas upp väldigt bra. Lärorik och ibland sorglig. Jag hoppas det kommer fler böcker som den här!

Till boken

Carry on 
Följ med på ett magiskt äventyr på magiskolan Watford. Simon Snow är ”the chosen one”, som ska besegra ondskan som skapar hål i magiatomsfären. Han har sedan han var elva fått kämpa mot drakar, monster och sin rumskompis Baz – som är ute efter att ta kål på honom. Boken utspelar sig under hans åttonde och sista år på skolan, och plötsligt förändras allt, när ett spöke besöker honom och ger honom ett uppdrag…

Det är mycket bakgrundsinformation att sätta sig in i, men när handlingen tar fart går det fort fram och boken är omöjlig att släppa. Boken är skriven i jag-form men hoppar mellan de olika karaktärerna, vilket gör att man får lära känna dem, och de är roliga och att följa. Tyvärr lämnas man med en del obesvarade frågor… Tur att det kommer en uppföljare!

För den som vill ha lite mer kontext till denna berättelse rekommenderar jag att läsa Rainbow Rowells bok Fangirl. Den svenska översättningen är lite stapplig, så om du är bekväm med att läsa på engelska är det att föredra!

Finns även översatt till svenska.

Till boken

Love, Simon 
Det är bara Blue som vet att Simon är gay. Blue som han bara mailat med men som känner Simon bättre än någon annan. Allt är anonymt, hemligt och spännande.

När en klasskompis får tag på Simons mail börjar han utpressa Simon som nu måste välla mellan att outa sig själv och Blue, eller svika sina kompisars förtroende. 

Det här är en bok som tar upp viktiga frågor men som också är fylld av humor och älskvärda karaktärer. Simon och hans nördiga kompisar är ett gäng man vill lära känna mer. Mycket bra skriven, en av mina favoritböcker!

Finns även på engelska.

Till boken

Lättläst

Min tur nu 
Jonas och Leo har en relation – men det är något som inte känns rätt. Men i kväll är det fest, och nu ska allt bli bra.

Jonas har hittat de perfekta kläderna som gör att han kan slappna av och kunna berätta för Leo vad han egentligen vill.

Lättläst.

Till boken
 

9-12 år

Loppan och isprinsessan 

Loppan har bytt skola. Det är skönt att få en nystart med nya klasskompisar. Hon vill gärna bli kompis med den fina och populära Ingrid.

Så börjar Isabel i klassen, Loppans gamla mobbare. Loppan är rädd att Isabel ska berätta hur det var i förra klassen och att Loppan ska bli utanför igen…

Boken handlar mycket om kompisproblem och vardagen i skolan och familjen. Jag tycker verkligen om Loppan!

Till boken

Månen, varelsen och jag 
Kapitelbok om Månne som är trött på att förklara ur det är att vara varken kille eller tjej, utan en hen. Hur svårt kan det vara att fatta? Därför ska hen börja youtuba och berätta om alla jobbiga grejer som händer.

Om stora barn på skolgården som aldrig slutar ställa dumma frågor. Om riddardagar där man måste välja kö efter om man är pojke eller flicka, och om släktingar som kallar trans för trams. 

Till boken

George   
Georges klass ska sätta upp en skolpjäs och George vill så gärna spela huvudrollen Charlotte. När det är dags för audition får George inte ens provspela. Läraren säger att Charlotte är en flicka, och George är en pojke, så det går inte.

Men George är inte en pojke. Det är bara så det ser ut, egentligen är George en flicka. George berättar för sin kompis Kelly hur det ligger till, och tillsammans kommer de på en idé…

En rolig och fin bok om en transperson som bara vill vara sig själv!

Till boken

Vuxna

Fallet Twyborn 
Patrick White föddes i London 1912 som son till välbärgade australiska boskapsuppfödare. Kort tid efter hans födelse återvände familjen till Australien och Patrick White växte upp i Sydney där han avled 1990.

Patrick White tilldelades nobelpriset i litteratur 1973 "för en episk och psykologisk berättarkonst som infört en ny världsdel i litteraturen."

”Fallet Twyborn” är en av Whites sista romaner som kom ut 1979 och på svenska 1981.
Som så ofta när det gäller White är den en omfångsrik roman som handlar om de stora livsfrågorna om hur man ska leva sitt liv och finna sin plats i tillvaron.

Romanen har en androgyn huvudperson i Eudoxia/Eddie/Eadith Twyborn, som i olika gestalter söker sin identitet genom självbespegling och kärlek i många former. Handlingen är förlagd till den franska rivieran på försommaren 1914, den australiska obygden på 1920-talet och London strax före andra världskrigets utbrott.
Den unga skönheten som lever tillsammans med sin grekiske älskare i den hippa badorten förbryllar och fascinerar sin omgivning. Vem är det, innerst inne?

Patrick Whites huvudpersoner är ofta olika slags sökare som efter ett liv i utanförskap och lidande ibland kan försonas med sitt öde. Det gäller också i högsta grad för Twyborn, den ”tvefödde”.

Till boken

Matrosen och stjärnan 
Jean Genet är en skandalomsusad författare som föddes i Paris 1910 och dog 1986. Då han fortfarande bara var ett spädbarn lämnade modern bort honom till ett barnhem och strax därefter utackorderades han av myndigheterna till några bönder i Bretagne. Fadern var livet igenom okänd. I tonåren utvecklades Genet till en kriminell och homosexuell prostituerad. En stor del av sin ungdom tillbringade han på uppfostringsanstalter och i fängelser. Dessemellan luffade han omkring i stora delar av Europa. Han började skriva 1942, då han satt i fängelse på livstid. Återkommande teman i Genets författarskap är brottet, homosexualitet och fängelset.
 

I Matrosen och stjärnan stiger huvudpersonen Querelle i land i Brest, vars hamnkvarter befolkas av sjömän, hamnarbetare, poliser och prostituerade. Querelle själv, matros, tjuv, opiumsmugglare, prostituerad, begår ett mord som för honom innebär både en förbannelse och en befrielse. När ett annat mord begås i hamnkvarteren, ser Querelle sin chans att undkomma lagen. Det blir samtidigt hans fullständiga förnedring, eftersom han kommer att förråda den han älskar.

Matrosen och stjärnan väckte skandal när den kom ut i Frankrike 1947 och är en lika omtumlande och omskakande läsning idag.

Till boken 

Lisa och Lilly 
I 1910-talets Stockholm möts de 16-åriga Lisa och Lilly och blir förälskade. Det som hade kunnat bli en vacker kärlekshistoria skulle komma att sluta i en ogripbar tragedi då homosexualitet på den tiden var olagligt. Vi får följa tjejernas försök att i den hårda tillvaron i början på förra sekelskiftet finna en plats där de kan få vara tillsammans. Men i dåtidens samhälle var det omöjligt och de dränker sig tillsammans sammanbundna och i ett efterlämnat brev ber de att få ligga i samma kista. De står staty på Mosebacke torg i Stockholm. 

Det är en stark och gripande berättelse Mian Lodalen har skrivit. Tänk att kärlek har varit olagligt i Sverige (och fortfarande är det i vissa delar av världen). Även om vi vet att lagen såg ut så långt in på 1900-talet så är det svårt att ta in  och förstå.

Till boken

 

Ett jävla solsken 
Biografi om Ester Blenda Norström, en äventyrisk och självständig person som wallraffar sig genom samiska bygder såväl som amerikanska slätter.

Detta är en livfull bladvändare om en svensk journalist som alla borde känna till. Hennes liv är fullt av fantastiska upplevelser såväl som bottenlös ensamhet. En bok, och ett liv, att fullständigt uppslukas av.

Till boken

 

Frans och Lars : kärlek och klasskamp på 1890-talet 
I slutet av 1800-talet var Frans och Lars tillsammans i cirka 10 år, och sambos under cirka två. När de blev upptäckta för att ha haft ”otukt som emot naturen är” dömdes de till staffarbete i tre månader.

I boken får du följa Frans och Lars när de flyttar till Stockholm från landsbygden runt 1876-1881 och följa deras liv, arbeten och kärlek samt samhällets syn på homosexualitet.

Till boken

Kommer du tycka om mig nu? : en berättelse om identitet 
La vet att hon är född som flicka i en pojkes kropp. Lina jobbar hårt för att vara bäst i gymnasieklassen. Marjatta vantrivs med EUs byråkrati och följer kärleken till Irland. Jag är ny rektor på en skola där hon vänder trenden med få elever med gymnasiekompetens. Följ deras resa mot sina mål. Mot Där framme där livet blir som det var tänkt.

Till boken

Serien om Kouplan 
I kriminalromaner har vi mött otaliga geniala poliser som har suttit på kammaren och dundrat Vivaldi eller Siw Malmqvist medan de försöker dränka en gammal oförrätt eller ett trauma från det förflutna med single malt whiskey. Vi läsare börjar kunna det där nu!

Sara Lövestam har dock skapat en annorlunda karaktär till sina fyra kriminalromaner. Kouplan är papperslös flykting som lever illegalt i Stockholm och försörjer sig som privatdetektiv. Att han dessutom flydde från Iran som ung kvinna komplicerar hans privata liv men också hans utövande som privatdetektiv.

I varje bok får vi följa Kouplan när han löser diverse kluriga fall. Spännande krimnalfall med ganska komplicerade moraliska och etiska bottnar. Kouplan har dock en egenskap som kan vara både en styrka och en svaghet för en privatdetektiv. Han har en benägenhet att engagera sig känslomässigt i sina uppdrag och sina uppdragsgivare. Gränsen mellan hans emotionella engagemang och yrket suddas ut.

Böckerna handlar egentligen inte så mycket om Kouplans sexuella identitet. Det är ganska traditionella välskrivna och spännande kriminalromaner men där Kouplans personliga egenskaper och hans icketraditionella könsidentitet påverkar så mycket av händelserna på både det privata och yrkesmässiga planet.

Böckerna heter:

  1. Sanning med modifikation
  2. Önska kostar ingenting
  3. Luften är fri
  4. Finns det hjärterum

Till böckerna

Den som är värd att bli älskad
En sorglig historia om en homosexuell ung man som lämnar hemlandet Marocko för kärleken och friheten i Frankrike, men förlorar sig själv på vägen.

Romanen består av fyra längre brev, från 2015 tillbaka till 1990, när Ahmed är tonåring. Det första är skrivet till hans döda mor. Det andra brevet är till Ahmed från hans älskare Vincent. Det tredje är till fransmannen Emmanuel. Det sista brevet är från hans syster – och då får vi veta varför Ahmed som vuxen ger ett känslokallt intryck. Breven visar hur man formas av de livsval man gör.

Till boken