hbtq-boktips-bibliotekspersonal

Languages

Emma och Carin tipsar om böcker med hbtq-tema

Ungdom

Hemsökta  

Elin och Denise har fått sommarjobb som husvakter i ett lyxigt hus på en ö i havet. De väntar sig en perfekt sommar med mycket sol och bad, helt ensamma i det stora huset.

Men är de verkligen helt ensamma?

Öns mörka historia nystas upp för dem, och utan båt för att ta sig till fastlandet eller kontakt med omvärlden blir det till en skräcksommar.

Till boken

Baby Jane  

Bokens berättare träffar den spännande och äldre Piki. Kärlek uppstår, eller en form av kärlek är det i alla fall. Men med tiden börjar berättaren förstå att det är något som inte stämmer.

Pikis rutiner, alkoholvanor och motvilja för att gå utanför dörren kontrollerar hela hennes liv. Flickvännernas tröstande ord når inte fram och sorgen är svår att bära. Hur kom det sig att stans coolaste tjej blev en fånge i sitt eget hem?

Till boken

Cirkeln  
Cirkeln-trilogin är svårt att sammanfatta på bara några meningar. Det är en bokserie om magi, vardag, mysterium, vänskap, kärlek och hbtq. Med en hel grupp ungdomar som huvudpersoner får vi lära känna alla möjliga olika sorter människor. De enas trots sina olikheter kring vetskapen om att de, med hjälp av nyupptäckta magiska krafter, ska rädda jorden från undergång.

Min absoluta favoritbokserie när jag var 17, har du inte läst den har du missat något helt magiskt! Cirkeln är första delen i serien.

Till boken

Om jag var din tjej  
Amanda har fått en chans att börja om på nytt. Här känner ingen till trakasserierna och mobbningen som hon fick utstå för att hon föddes i fel kropp. Här är hon bara Amanda.

Men när hon träffar Grant och ett gäng kompisar känns det viktigt att berätta sanningen, berätta allt. Men då kanske hon förlorar sin chans till en ny start, och livet blir till ett helvete igen. Hur mycket är sanningen värd?

Mycket bra bok av och om en tranperson. Genom tillbakablickar får vi se hur livet var för Amanda innan nystarten och relationen till föräldrarna målas upp väldigt bra. Lärorik och ibland sorglig. Jag hoppas det kommer fler böcker som den här!

Till boken

Carry on 
Följ med på ett magiskt äventyr på magiskolan Watford. Simon Snow är ”the chosen one”, som ska besegra ondskan som skapar hål i magiatomsfären. Han har sedan han var elva fått kämpa mot drakar, monster och sin rumskompis Baz – som är ute efter att ta kål på honom. Boken utspelar sig under hans åttonde och sista år på skolan, och plötsligt förändras allt, när ett spöke besöker honom och ger honom ett uppdrag…

Det är mycket bakgrundsinformation att sätta sig in i, men när handlingen tar fart går det fort fram och boken är omöjlig att släppa. Boken är skriven i jag-form men hoppar mellan de olika karaktärerna, vilket gör att man får lära känna dem, och de är roliga och att följa. Tyvärr lämnas man med en del obesvarade frågor… Tur att det kommer en uppföljare!

För den som vill ha lite mer kontext till denna berättelse rekommenderar jag att läsa Rainbow Rowells bok Fangirl. Den svenska översättningen är lite stapplig, så om du är bekväm med att läsa på engelska är det att föredra!

Finns även översatt till svenska.

Till boken

Love, Simon 
Det är bara Blue som vet att Simon är gay. Blue som han bara mailat med men som känner Simon bättre än någon annan. Allt är anonymt, hemligt och spännande.

När en klasskompis får tag på Simons mail börjar han utpressa Simon som nu måste välla mellan att outa sig själv och Blue, eller svika sina kompisars förtroende. 

Det här är en bok som tar upp viktiga frågor men som också är fylld av humor och älskvärda karaktärer. Simon och hans nördiga kompisar är ett gäng man vill lära känna mer. Mycket bra skriven, en av mina favoritböcker!

Finns även på engelska.

Till boken

Lättläst

Min tur nu 
Jonas och Leo har en relation – men det är något som inte känns rätt. Men i kväll är det fest, och nu ska allt bli bra.

Jonas har hittat de perfekta kläderna som gör att han kan slappna av och kunna berätta för Leo vad han egentligen vill.

Lättläst.

Till boken
 

9-12 år

Månen, varelsen och jag 
Kapitelbok om Månne som är trött på att förklara ur det är att vara varken kille eller tjej, utan en hen. Hur svårt kan det vara att fatta? Därför ska hen börja youtuba och berätta om alla jobbiga grejer som händer.

Om stora barn på skolgården som aldrig slutar ställa dumma frågor. Om riddardagar där man måste välja kö efter om man är pojke eller flicka, och om släktingar som kallar trans för trams. 

Till boken

George   
Georges klass ska sätta upp en skolpjäs och George vill så gärna spela huvudrollen Charlotte. När det är dags för audition får George inte ens provspela. Läraren säger att Charlotte är en flicka, och George är en pojke, så det går inte.

Men George är inte en pojke. Det är bara så det ser ut, egentligen är George en flicka. George berättar för sin kompis Kelly hur det ligger till, och tillsammans kommer de på en idé…

En rolig och fin bok om en transperson som bara vill vara sig själv!

Till boken