Integritet på nätet

Languages

Integritet på nätet

  • Student sitter vid en dator och läser en text

Öka din medvetenhet - digitalt självförsvar

Använder du sociala medier och andra typer av webbtjänster? Har det börjat bli lite för många konton och appar? Eller har du klickat " jag godkänner" lite för många gånger? Visste du att du till stor del kan styra vilken typ av information du delar med dig av till olika företag? Det kan du, och på så sätt kan du lättare styra vilken information som finns om dig på nätet. Ta kontroll över ditt digitala jag!

Vill du veta mer om digitalt självförsvar? Se filmen från Internetstiftelsen och följ våra länkar.

Spårad - om integritet på nätet

En film från Internetstiftelsen

Digitalförsvararna finns på fler språk

engelska, norska, grekiska, franska, italienska, serbiska, spanska, tjeckiskaturkiska, tyska

Dags att detoxa?

Ett datadetox-kit är ett 8- stegs program till ett hälsosammare digitalt liv. Genom att gå de olika stegen kan du bland annat få koll på vilken information som finns om dig på nätet och tips och råd om hur du kan göra din webbläsare säkrare. Du får flera konkreta förslag på hur du kan öka ditt digitala självförsvar. 

Du väljer helt själv om du vill gå programmet 8 dagar i följd, sprida ut det eller bara gå vissa steg. Vi rekommenderar dock att du går alla stegen. Datadetox är skapat av Tactical Tech, ett tyskt non-profit företag.

De åtta stegen är:

1. Upptäckt
2. Allting på ett ställe
3. Att vara social
4. Sök och surfa
5. Ansluta
6. Rensa upp
7. Vem tror de att du är?
8. Att skapa ett nytt du

Skapa säkrare lösenord

Att teckna ned sina lösenord är ingen bra idé. Att använda sig av lösenord som 12345... är heller ingen bra idé. Skydda dig själv och din data genom att skapa säkrare lösenord. 

Vill du veta mer rekommenderar vi

Internetstiftelsen - lösenord