Berätta, vad har du för anknytning till Sundsvall?
Jag flyttade till Granloholm från Norrköping när jag var barn, och har sedan dess bott på olika ställen i stan, sedan femton år i Njurunda.
Varför skriver du?
Jag har alltid varit en dagdrömmare, och älskat spännande äventyr i bokform. Skrivandet är den mest naturliga formen av kreativitet för mig, och jag älskar att möta nya karaktärer och se vad som händer när jag utsätter dem för olika typer av press. När jag skriver förstår jag världen bättre, och jag får en djupare förståelse för mig själv.
Du skriver mest inom genrerna Science Fiction och fantasy. Vad är det som lockar dig med dessa genrer?
Inom dessa genrer är det naturligt att blanda samhällskommentar och underhållande äventyr, vilket tilltalar mig. Jag tycker att en bra bok gärna får utmana, ställa frågor och göra så att läsaren känner hopp om förändring inom områden som kräver det. Ämnen som klass, makt, demokrati och människors ansvar för varandra dyker alltid upp i historierna jag vill berätta. I mina genrer kan jag lyfta de ämnena och samtidigt underhålla på hög nivå. Det blir historier som frestar fantasin, där det händer mycket och där inget är omöjligt. För mig känns det mer tilltalande än rent samhällskommenterande böcker.
Böckerna i din fantasy-serie Metallsviten utspelar sig i staden Näsvik. Varifrån har du fått inspirationen till denna stad?
Jamen från Sundsvall, så klart! Vår bygd är så intressant, med allt från gravhögar till husen som träpatronerna lämnade efter sig, att jag kände att det behövde få bli bakgrund till en fantasyhistoria om svek, kamp och vänskap. I mitt Näsvik pågår arbetar- och nykterhetsrörelse för fullt, patronerna har byggt sin rikedom på arbetarnas ryggar och längs kusten arbetar rövarband med smuggling. Men en historisk roman, eller ens en historisk fantasy, skulle ha begränsningar i vilka som fick spela huvudrollerna. Inget ont om vita, straighta män i mustasch, men jag vill befolka mina böcker med många andra karaktärer också. Därför blev det naturligt att göra en alternativ verklighet, där vissa saker är väldigt lätta att känna igen, medan andra är unika för världen, till exempel de reliker som bär spår av sedan länge utdöda magiska krafter.
Har du alltid klart för dig vad som ska hända i ett manus när du börjar skriva på det?
Ganska sällan, faktiskt. Det börjar som en vag idé om plats, känsla eller karaktär, sällan med premiss eller handling. Jag är otålig och vill börja skriva snabbt, så jag låter handlingen växa fram medan jag skriver olika versioner av manus. Då kan jag ständigt underhålla mig själv med nya lösningar, och historien växer på det sätt som är bäst för att visa karaktärernas utveckling.
Hur hittar du dina karaktärer?
De kommer till mig tidigt, och verkar ha lite av en egen vilja. Medan jag skriver mejslas de ut, men grunden känns ofta som någon som kommer och ”knackar på” i hjärnan och vill vara med. Och jag har svårt att säga nej till dem, så det blir ofta många karaktärer!
Du har både startat ett indieförlag (Annorlunda förlag) där du ger ut dina egna böcker och är också utgiven på mer traditionella förlag. Vilka är fördelarna med att ge ut på eget förlag gentemot ett mer traditionellt och vice versa?
När jag ger ut på eget förlag bestämmer jag helt själv, och när jag samarbetar med andra slipper jag det. I Sverige är det inte så vanligt att traditionella förlag ger ut historier med alternativa världar för ungdomar och vuxna, vilket har gjort att jag varit tvungen att satsa på ett eget förlag för att få ut de historier jag vill skriva. Det är roligt, men utmanande, att ta ansvar för alla delar själv. Jag har enormt duktiga samarbetspartners kring omslag, sättning och även själva historiens form. Det krävs för att boken ska bli bra. Men i slutänden är det ändå jag som ansvarar för allting, och finansierar utgivningen, och det kan bli slitsamt. När jag skriver åt andra förlag har det hittills mest varit på beställning, och då blir det historier med min prägel, men i en form som förlaget vill ha. Att de kan få annan spridning än mina egna romaner är positivt, och att inte behöva vara projektledare kan vara väldigt skönt.
Har du någon förebild när det kommer till författandet?
I Sverige finns många författare som gör sin egen grej inom science fiction och fantasy. Många som driver småförlag har inspirerat mig att våga, och det finns en stark gemenskap bland oss. En författare vars arbete jag beundrar är Camilla Linde, som skriver med stort hjärta oavsett om det är roliga eller mörka historier. Hennes målgrupp är yngre, men hon arbetar också med att blanda samhällskommentar och äventyr på ett sätt som jag tycker mycket om.
Har du något tips till aspirerande författare?
Läs mycket, men ägna dig också åt att ta in världen på andra sätt, genom film, konst, dokumentärer, men också genom att betrakta människor och hur de beter sig. Bli en tjuvlyssnare!
En annan viktig del är att se på skrivandet som annat kulturutövande. Det kräver träning och det är inte dumt att ha en grupp runt sig, och kanske en tränare. Skrivandet blir lätt ensamt och traditionellt har vi inte sett på det som något som görs tillsammans med andra, under ledning av någon som kan, för att utvecklas. Hitta en skrivgrupp, gå kurser, läs böcker med övningar. Se allt du gör som träning, inte som något som måste vara färdigt och perfekt.
Har du något tips till den som vill ge ut på eget förlag?
Bestäm din ambitionsnivå. Om du vänder dig till en mindre krets kan du göra det som ett hobbyprojekt, och det finns all möjlighet att skapa en produkt som duger och hjälper dig att få ut din historia eller dina tankar. Är ambitionen större än så gäller det att satsa. Då krävs samarbeten med människor som är duktiga på det du inte kan, gott om tid och också en hel del pengar. Egenutgivningen är stor i Sverige, med gott om folk att lära av, men också de som vill utnyttja situationen. Sök stöd och kunskap av människor och organisationer som andra rekommenderar, och som verkar producera böcker på den nivå du vill lägga dig på. På nätet finns resurser och grupper som kan hjälpa dig skilja på lurendrejare och de som har sann passion för hantverket.