Språkvecka i oktober

För tredje året i rad uppmärksammar sametingen i Sverige, Norge och Finland de samiska språken genom en språkvecka som genomförs v. 43, 25-31 oktober 2021.

Syftet med den samiska språkveckan är att lyfta de samiska språkens status, och öka kunskapen om samiska språk och kultur i hela samhället. Just den här veckan kommer de samiska språken att höras och dyka upp överallt.

Samiska språkveckan är ett gemensamt frivilligt arbete för att synliggöra och öka kunskapen om de samiska språken i hela samhället.

Samiskt språkcentrum arrangerar fem digitala språkkvällar, via Teams där samiska är kommunikationsspråket (ej tolkning). Välkommen att vara med och samtala under dessa kvällar, där det även finns möjlighet att ställa frågor.

Du behöver inte föranmäla dig för att delta på språkkvällarna. Ansluter du dig via datorn är det bara att klicka på länken, ansluter du med telefon måste du ladda ner Teams-appen. Språkkvällarna kommer inte att spelas in och går därför inte att se i efterhand.

Måndag 25/10 18:30-20.00 digital och fysisk pitesamisk språkkväll. De som vill deltar på plats på biblioteket i Arjeplog, Árjepluovve (ändring av lokal kan ske så håll utkik efter detta). Vi bjuder på fika. Tage Rankvist, Greta Kaddik m.fl berättar på temat; ”Vi som växte upp efter (pite-)älven”.
Delta genom att klicka på denna länk!

Tisdag 26/10 17:00- 18:00 digital lulesamisk språkkväll. Elli-Karin Pavval och Inga Pirak Hedström berättar historier och delar med sig av minnen från barndomen.
Delta genom att klicka på denna länk!

Tisdag 26/10 19:00-20:00 digital nordsamisk språkkväll. Kjell Marainen berättar om hans liv och vilka möjligheter det samiska språket har gett honom, vikten av att använda samiska.
Delta genom att klicka på denna länk!

Onsdag 27/10 19:00-20:00 digital umesamisk språkkväll. Sophia Rehnfjell läser ur hennes bok Gájuoh Muv! Gïjrra Almien jah Enoken luvnnie/Rädda mig! Vår hos Almmie och Enok och efter det samtal.
Delta genom att klicka på denna länk!

Torsdag 28/10 19:00-20:00 digital sydsamisk språkkväll. Vanja Torkelsson berättar om hennes nya bok Eeremes saemiestidh 1 och delar med sig av andra minnen.
Delta genom att klicka på denna länk:

Vid frågor kontakta projektledare för Giellavahkku på sanna.vannar@sametinget.se

För att se samtliga arrangemang över hela Saepmie, besök den gemensamma webbsidan Giellavahkku.org