Förändring : berättelser om livet i Norrbotten förr och nu / Johanna Lundeberg.

368590
Förändring : berättelser om livet i Norrbotten förr och nu / Johanna Lundeberg.
Loading...
Av: Lundeberg, Johanna, 1975-
Utgivningsår: [2019].
Språk: Svenska
Medietyp: Bok
Upplaga: Första upplagan.
Förlag: Ordaglad
Omfång: 159 sidor : illustrationer ; 23 cm
Inne: 1
Antal reservationer: 0
Innehållsbeskrivning
Länge var trakten kring Vuoggatjålme väglöst land. Sedan byggdes riksväg 95. Och Messaure, som på 1960-talet var Sveriges mest biltäta samhälle, ligger i dag övergivet. Husen i det tidigare kraftverkssamhället är nedmonterade, skogen växer sig tätare och det enda som finns kvar är minnen. I Malmberget bor människor fortfarande kvar, men sedan flera år pågår där en flytt av samhället så att man även i fortsättningen ska kunna komma åt gruvans järnmalm. Lule älv har också förändrats. Mannen som länge arbetade på vattenkraftstationen i Porsi fiskar inte längre i älven. Det är för vemodigt. Men den tidigare flottaren och skogsarbetaren söker sig fortfarande till skogen. Därifrån kommer hans bästa minnen. Åtta reportage speglar tillvaron i Norrbottens inland och hur omvälvande förändringar har påverkat människorna som bor där. Det här är en bok som berättar en liten del av Sveriges nutidshistoria och visar hur det som händer i Norrbotten har betydelse för hela Sverige. Det är en bok om förändring, men också om gamla minnen och en ny framtid.
Karta över Norrbottens län -- Förord -- Inledning -- Min resa. Vägen. -- Vägen till Vuoggatjålme -- Min resa. Rennäringen. -- Den viktiga renen -- Min resa. Flottningen. -- Kärleken till skogen -- Min resa. Samisk historia. -- Den gömda historien -- Min resa. Vinter. -- En värld av vinter -- Min resa. Älven. -- Kraften från älven -- Min resa. Människor flyttar. -- Samhällen som försvann -- Min resa. Samhället kring gruvan. -- En stad som ska bort -- Efterord och tack.

Här finns titeln:

Loading...

Andra titlar av samma författare

299389
Författare Lundeberg, Johanna

Liknande titlar

Om författaren

Hittade ingen författarinformation.

Reservera en bok

Så här reserverar du:
1. Klicka på knappen Reservera, eller knappen Logga in för att reservera titeln. Om du inte redan är inloggad måste du logga in för att kunna genomföra reservationen och sedan klicka på knappen Reservera.
2. Välj vilket bibliotek du vill hämta boken på.
3. Klicka på OK. När din bok är klar att hämta får du ett meddelande via e-post, brev eller SMS

Språk