Skrivtips 2

Languages

Författarporträtt och skrivtips

Daniel Waluszewski 

Ålder: 38 
Yrke: Utredare inom Regeringskansliet och författare
Bor: Farsta utanför Stockholm

Jag är uppvuxen på Alnö. Min första bok var en historisk roman som handlar om min farfar och hur han kom till Sverige från andra världskrigets koncentrationsläger. Därefter har jag skrivit ytterligare en historisk roman som utspelar sig i Sundsvall och fyra (snart fem!) barnböcker inom genren faktion (en blandning mellan fiktion och fakta).

Jag tycker om att skriva böcker som både underhåller och gör att läsaren lär sig något nytt. Under hösten arbetar jag med att skriva sagor åt Sveriges radio och färdigställer min första deckare.

Varför började du skriva?

Jag har alltid gillat ord och texter. I tonåren plöjde jag Alnöbibliotekets fantasyböcker och längtan efter att skriva väcktes. Jag började med att skriva korta noveller och det dröjde tills jag var vuxen innan jag verkligen förstod att det var skrivande jag ville hålla på med. En dag satte jag mig ner med ett blankt papper och började skriva på en bok. Sedan dess har det inte gått en dag utan att jag funderat på händelser och karaktärer i mina böcker.

Vad är titeln på din första bok? 

Med en blick över axeln.

Vilken är den bästa bok du läst?

The Glass Palace av Amitav Ghosh – jag minns att jag var otroligt fascinerad över att det var en dramatisk historia och en spännande historielektion samtidigt.

Daniel Waluszewski fyra snabba skrivtips

1.Skriv mycket – Ingen är världsbäst från början. Oavsett om du spelar fotboll eller flöjt behöver du träna för att bli bra. Skriv mycket och bli inte besviken om din text inte blir superbra första gången.

2.Strunta i språk och grammatik – Stavning och grammatik är jättebra att lära sig, så gör ditt bästa i skolan. Men när du skriver är det berättelsen som är viktig. Koncentrera dig på vad som ska hända, skriv enkelt och ta bort onödiga ord. Stavningen kan du fixa på slutet.

3.Skriv om saker du känner till – En berättelse är mer än bara handling. Som läsare vill man veta hur saker ser ut, hur de luktar och känns. Det kan vara svårt att hitta på. Ett knep är att ta in platser och saker som du känner till. Ska du skriva om en elak jätte, låt han klampa runt på din skola. Skriver du om en gullig hund så kanske den kan bo i en sådan där hundgård som din granne har.

4.Läs böcker – Om du läser mycket blir du bättre på att skriva och uttrycka dig. Leta på biblioteket efter böcker som passar dig.