Svara amnen

Languages

Anna tipsar om böcker med svåra ämnen

9-12 år

Försvunnen 

Olle och Adam är bästa kompisar, de går i samma klass och spelar i samma fotbollslag. Olle bor med sin mamma, pappa och storasyster och har en ganska vanlig familj. Mamma tränar fotbollslaget. Adam bor med mamma, pappa och två yngre systrar men i hans familj är det ganska stökigt. Pappan bråkar ganska mycket, dricker och skriker otrevligt under matcherna. Han slåss också ibland men det är inget som Adam vill berätta för någon.

Efter en fotbollsmatch som de förlorat hittar inte Adam sin mobil och pappan skäller ut honom och skakar honom fram och tillbaka så att Adam får ont i huvudet. Då orkar inte Adam mer utan rymmer hemifrån. När han inte dyker upp i skolan på måndagen förstår Olle, Elsa och Vera att något hemskt måste hänt, polisen letar efter honom och tänk om det hänt något allvarligt.

Till boken

Kartongslottet 

Jorge och andra barn tigger och stjäl på Paris gator och kontrolleras av en man som heter Bill. Jorge drömmer om ett annat liv och hittar personer utanför slumkvarteren som ser hans längtan och som tror på honom.

Till boken

 

 

Rädda Ali 

Ett gäng killar spelar i samma fotbollslag, målvakten heter Ali och är jättebra. Men han och hans familj har flytt till Sverige och de vet inte om de får vara kvar. En annan av killarna heter Tommy och hans storebröder har blivit skinheads, Tommy och Robin är på väg att dras in i deras kretsar. Killen som berättar och kompisen Björn vågar stå för sina egna åsikter och vill hjälpa Ali från att utvisas. Tillsammans märker de att de kan göra skillnad.

Till boken

 

Fri att våga 

Ina är fosterbarn i en familj för att hennes mamma mår psykiskt dåligt och ligger på sjukhus. Hon är inte van att ha en familj och människor som bryr sig om henne så hon tycker det känns lite jobbigt och som att hon inte hör dit. Hon vet inte hur länge hon får stanna eller om hennes mamma kommer bli frisk.

Hon går i skolan men har bara en vän som heter Bea, de säger inte så mycket men de är tysta tillsammans. Inas stora intresse är att rita och måla och en dag vill hon se en konstutställning. Hon inser att hon kan välja själv vem hon vill bli och vad hon vill göra. Hon kan bli konstnär hon också och hon behöver inte bli som sin mamma.

Till boken

 

Milos flykt 

Milos familj har flytt till Sverige men de får inte stanna kvar så de gömmer sig på olika platser. De har en vän som heter Maria som hjälper dem. Milo kan inte gå i skola och har inga kompisar men han brukar gå till fotbollsplanen ibland och titta på när andra spelar fotboll. Där träffar han Elias och Milo blir jätteglad för att få en vän men han kan inte berätta något om att han gömmer sig för någon kan skvallra till polisen.

När Elias fyller år blir Milo bjuden men törs inte tala om för sina föräldrar för då får han inte gå, han tänker smita dit i alla fall men dagen innan kommer Maria och säger att de måste flytta igen. Milo blir jätteledsen.

Till boken

Unga

Utan titel 

Jills mamma dog för tre år sen och Jill försöker hålla ihop på sitt eget sätt. Pappa vill prata om mamma och hennes cancer men det vill inte Jill. I protest börjar hon tjuvröka och hittar en hemlig plats att sitta på, ett krypin bakom några buskar.

Hon upptäcker snabbt att det inte bara är hon som går dit när hennes cigaretter börjar försvinna och hon bestämmer sig för att ta reda på vem det är. Det leder till en oväntad vänskap med Mio, flera år yngre men klok och lättare att umgås med än Jills jämngamla kompisar.

Till boken