Languages

Jessica, Anna och Sandra tipsar om zombier och annat läskigt

6-9 år

Flyg och far 

Axel råkar ut för ännu mera monster på skolan där han går. Tillsammans med ärkefiende Loke får han än en gång leta efter den söta Ruts lillebror Per i de skrämmande rummen i skolan. En häxa med spetsig hatt dyker upp och ställer till oreda för pojkarna. Som om det inte vore nog tycktes den skumma bibliotekarien Knut dyka upp överallt. Han som säkert var en vampyr och kunde förtrolla sig till den svarta korp som också hade en förmåga att plötsligt dyka upp från ingenstans.

Till boken

 

9-12 år

Den skrikande trappan (Lockwood & Co) 
Denna berättelse utspelar sig i en tid då spöken har blivit en farsot och de enda som kan se dem är barn. Spökagenturer blir allt vanligare och på den minsta jobbar Lucy, en flicka med en ovanlig talang, hon kan höra spöken. Efter en tragisk händelse på agenturen i hemstaden flyr Lucy till London och hittar Lockwood & Co, den enda agenturen som inte drivs av vuxna. Där finner Lucy att hennes tankar betyder något och att alla är lika viktiga.

I ett av de första uppdragen som de ger sig ut på blir det mycket farligare än de först trott och de är nära på att elda upp varandra. Lucy gör också misstaget att i sista stund ta halsbandet från den döda kroppen som spöket är kopplat till, vilket är en artefakt som spöket kan leva vidare genom. Smycket skapar dock en kedjereaktion som leder Lockwood & Co till ett jobb på en gård som de stora agenturerna avsagt sig på grund av dödsfall.

Till boken

 

Den grymma handen 
Aron fyller år och får en buktalardocka i present. Han tycker det verkar svårt att buktala och blir inte så väldigt glad för presenten men i boken som följer med står det att man kan prova en trollformel så det gör han när han har dockan på handen. Då börjar plötsligt dockan prata av sig självt och säger saker som Aron tänker. Det värsta är att dockan inte vill lossna från handen. Den sitter fast hela natten när Aron sover och nästa morgon när han går till skolan. Där börjar dockan såklart prata om hans klasskompisar och säga dumma saker. Aron tycker det är hemskt.

Till boken

 

Vampyren från Croglin 
En berättelse som utspelar sig på 1780-talet och kanske har något av det hänt på riktigt. I den lilla byn Croglin tror en del att det finns en vampyr. Tom till exempel men Alice verkar inte tro på det. Hon brukar reta honom och han vill ju inte visa sig rädd. Precis bredvid kyrkan ligger godset i Croglin, dit flyttar två bröder och en syster. Systern är det vackraste någon sett, som en ängel. De går i kyrkan varje söndag och alla män beundrar henne.

En natt blir systern överfallen i sitt rum, ett monster eller vampyr har knackat sönder rutan och tagit sig in och bitit henne i halsen. När hon skrek försvann han men systern åker bort för att vila upp sig. Efter vintern kommer hon tillbaka och mår bra men bröderna sover med pistoler i närheten ifall någon skulle ta sig in igen. Alice listar ut att förra överfallet var när det var fullmåne och nästa gång det är fullmåne säger hon åt Tom och Elsie att träffa henne på kyrkogården så att de kan hålla vakt. Då får de se en varelse ta sig upp till systerns fönster igen.

Till boken

 

Rum 213 

Elvira bestämmer sig för att åka på kollo en vecka på sommarlovet, hon hittar lappen av en slump och vet inte riktigt varför hon vill åka. När hon kommer dit får hon dela rum med Bea och Maja och de kommer bra överens. De bor i nummer 213 och Bea skojar om att det är ett otursnummer.

Sen börjar konstiga saker att hända, först försvinner Elviras ring, sen Majas kamera och Beas penna. De börjar anklaga varandra för att ta sakerna, eller någon av de andra på kollot. De vet inte vad de ska tro annars. Men det händer andra saker också, Bea vaknar på nätterna och tycker att hon ser en rödhårig flicka i rummet och de hör talas om en händelse där en flicka i deras ålder dog på kollot för längesen. Kan det vara så att det spökar?

Till boken

 

Unga

Fyrvaktarens käpp 
Viktor är arg på Albin och de andra killarna i klassen. De har sagt något dumt om Sofia som han är kär i och han springer över bergen mot fyren. Det sitter en nyckel i dörren så han går in och går upp i tornet. Han har inte varit där förut, den har varit stängd sen 1947. Han hör ett ljud nerifrån och tror att Albin följt efter honom men det är ingen där men nyckeln är borta och dörren låst. Tänk om ingen hittar honom?

Han lyser med ficklampan och ser nyckeln på golvet, där ligger också en käpp. Han har hört talas om den gamle fyrvaktaren som levde för längesen och att han hade en käpp, det kanske är hans. När han lyckas komma ut ur fyren springer han hem och nästa morgon har han feber. Den gamle fyrvaktaren förföljer honom i hans drömmar och han bestämmer sig för att ta reda på mer om honom.

Till boken
 

Unga och vuxna

The Walking Dead: Vol.1, Tills döden skiljer oss åt 

Som säkert många andra, har jag sett tv-serien The Walking Dead. Jag hade däremot inte läst någon av Kirkmans volymer, så när jag öppnade detta album gjorde jag det med blandade känslor – skulle jag kunna ta till mig innehållet eller skulle tv-serien färga min blick?

Så klart färgades blicken, men denna första inledande volym stämde så väl överens med serien, både till handlingen och till hur karaktärerna var ritade att det bara var en ren fröjd att få läsa. Riktigt snyggt alltihop och jag måste naturligtvis ta mig igenom de resterande volymerna nu.

Till boken